POREČ

Terasa kafića S POGLEDOM NA PUNE KONTEJNERE


        Čim zatopli i stigne sezona kada u grad stignu turisti, ponavljaju se teme, odnosno pritužbe na smeće u centru Poreča. Priča je to koju smo objavili i prošle godine kada su nam se požalili prolaznici na ulici, ali ovoga nas je puta zvala vlasnica kafića Rossa, koji se nalazi u sklopu tržnice, Brigita Pemper.

Problem je uvijek isti s kojima se komunalno poduzeće Usluga stalno bori – otpad koji se nepropisno odlaže pored tri podzemna i jednog smeđeg, "običnog" kontejnera na gornjem ulazu na tržnicu, sa strane Cimarela. Vlasnica kafića se požalila da otkad su postavljeni novi, podzemni spremnici svakojako se smeće, trulo voće i povrće, kašete i ostalo odlaže svakako, najčešće izvan kontejnera, pa je smrad nesnosan. Čudi se svojim gostima koji su tolerantni i ostaju piti kavu na njenoj terasi koja ima pogled baš na spomenute kontejnere.

Smeće fotografiraju i turisti

        - Stalno zovem Uslugu i već sam im dosadila. Dođu počistiti, stvarno, ali toga će biti sve češće i sve bi trebalo biti uređeno već u 6 sati. Mora se naći neko konačno rješenje, posebice za korisnike tržnice i njihovo trulo voće i povrće. Osim smrada od smeća, neko nas je jutro dočekalo još jedno iznenađenje – netko je pored smeđeg kontejnera obavio veliku nuždu, što puno govori o kulturi ljudi. Kada se smeće nagomila, fotografiraju ga i turisti jer je ovdje vrlo prometno, požalila se Brigita Pemper koja kaže da bi postavljanje paravana pored kontejnera vizualno riješilo problem, ali ne i smrad.

        - Već godinama uredno plaćam Gradu korištenje javne površine za terasu pa stoga molim da se konačno nađe neko rješenje, bilo postavljanjem kamera ili kažnjavanjem preprodavača koji nepropisno odlažu smeće, predložila je vlasnica kafića. Što poduzima i kako će to riješiti pitali smo pisanim putem Uslugu.

Usluga postavila nadzorne kamere

        - Podzemni spremnici i smeđi spremnik na ulazu u tržnicu prazne se svakog jutra i prioritet su nam što se tiče sakupljanja i pranja spremnika. Napominjemo da su spremnici više puta oprani te da se svako jutro špricaju tekućinom za suzbijanje neugodnih mirisa. Osim špricanja spremnika, pomoću visokotlačnog stroja pere se i nadzemni dio podzemnih spremnika i prostor oko njih. Također, smeđi spremnik je postavljen upravo u svrhu prikupljanja bio otpada, odnosno ostataka voća i povrća. U cilju povećanja čistoće navedenih spremnika i prostora oko njih posebna je grupa zadužena za sakupljanje kartonske, drvene, plastične i ostale ambalaže tri puta dnevno, napisali su iz tog komunalnog poduzeća.

        Nadalje, kažu da na rješavanju problema odlaganja otpada bave se njihove dvije jedinice – OJ Čistoća i OJ Tržnica. "Nakon uočenog kontinuiranog nepropisnog odlaganja otpada u navedene spremnike i pored njih obavili smo pismenu edukaciju korisnika o pravilnom odlaganju otpada. Osim pismenog, razgovaralo se sa svim korisnicima, te su i na taj način obaviješteni o načinima zbrinjavanja otpada i dogovorene su smjernice za odlaganje svih vrsta otpada. Dodatno napominjemo da su postavljene i nadzorne kamere te se po uočavanju nepravilnosti također, za sada samo usmeno, upozoravaju korisnici koji nepravilno odlažu otpad", piše u odgovoru pristiglom iz Usluge. ( Piše: Tanja KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of