u Parku Petra Krešimira IV u Puli

Gradonačelnik Pule Boris Miletić otvorio 13. Festival dječje knjige Monte Librić

| Autor: Glas Istre

Gradonačelnik Pule Boris Miletić u srijedu navečer otvorio je 13. Festival dječje knjige Monte Librić, koji se ove godine zbog pandemije koronavirusa održava u Parku Petra Krešimira IV u Puli od 26. kolovoza do 2. rujna.

 “Doista mi je drago da smo po 13.-i puta skupa na otvorenju Monte Librića i da vas mogu sve skupa pozdraviti u ime Grada Pule i svoje osobno ime. Mnogi gradovi poput našeg smješteni su na moru, brojni su i oni s rimskim amfiteatrom, drevnim spomenicima i bogatom kulturom poput našeg, ali niti jedan grad nema Monte Librić. Festival dječje knjige Monte Librić ima samo grad Pula i zato mi je drago što upravo našoj djeci možemo pružiti nešto posebno u ovim vremenima još posebnije i potrebnije, a to je upravo mjesto za druženje. Uživajte u knjigama i slikovnicama jer knjiga nas prati čitav život. Neovisno o novim tehnologijama knjiga je nešto posebno“, rekao je gradonačelnik Boris Miletić otvarajući 13. Monte Librić. 

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin okupljenima je poručio kako festival u ovoj godini epidemije koronavirusa ima novu lokaciju na otvorenome te „ukoliko se pokaže atraktivnom i dobrom mogla bi se koristiti i ubuduće“, dok je direktorica Monte Librića Slavica Ćurković rekla kako ovogodišnji Librić predstavlja novi kreativni zamah za organizatore.

gg

„U godini koja je najviše pogodila djecu bili smo posebno motivirani najmlađima stvoriti trenutke u kojima će se zaigrati s knjigom te ponovno osjetiti nesputanost i slobodu dječjeg svijeta“, naglasila je Ćurković. 

Tijekom svečanog otvorenja izvedena je nova festivalska himna za koju je tekst napisala Sedina Cerovac, a autor glazbe je Marino Morosin. U performansu otvorenja sudjelovali su Sedina Cerovac kao Una Libar, Gordana Trajković koja tradicionalno utjelovljuje Baku Librić, zatim Librić bend Marino Morosin, Matija Dadić, Almin Karaman i Erik Vojak te Luna Gotal i Zora Cvijanović. 

Sve do 2. rujna u jutarnjim satima odvijat će se novi program pod nazivom Kako-tako-fon-i-ja, čiji je temelj u tradicionalnim programima Piknik s autorom i Libraonica, ali u sebi nosi specifičnu atmosferu parka – velikog igrališta za male istraživače.

Večernji program Unalica također je novi programski format koji sadrži glazbu i performans, a polazište mu je, naravno, literatura za djecu. Unalicu će s gostima – autorima voditi novi lik Librića - Una Libar (Sedina Cerovac), prema čijem je glazbenom i performerskom izričaju oblikovan ovaj program.

U novom programskom konceptu, uz književnike i ilustratore, značajnu ulogu imaju glazbenici i performeri. Librić će ove godine biti literaran, pjevan i kazališno sceničan.

Pravi primjer toga koncepta bit će glazbena priča „Kišni razdraganci“ Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta sa sjajnim ilustracijama Lane Letović Perčin. Istoimena slikovnica pretvorena je u audiovizualnu predstavu koju ćemo imati prilike vidjeti u večernjem programu Librića.

Pjesnikinja Olja Savičević Ivančević, autorica legendarnog romana „Adio kauboju“, česta gošća pulskog Sajma, na Librić dolazi sa slikovnicom „Sami na cilome svitu“ koju je ilustrirao Svjetlan Junaković.

Predstavit će se i dječji roman „Ribe na drveću“ Lane Roje Miličević i Hane Lukas Midžić, sjajno ilustrirana i dobro realizirana priču te slikovnica „Komadić neba u tebi“ Nataše Jukić i Done Tomić koja uči djecu kako se nositi sa svojim emocijama.

Rovinjska spisateljica za djecu Tatjana Pokrajac Papucci predstavlja slikovnicu „Karakol je gol“ koja je na Festivalu dječjih umjetnosti u Sarajevu osvojila nagradu za najbolju bajku.

U performerskom stilu Nikoline Manojlović Vračar, bit će predstavljena njena neobična, maštovita i edukativna „Ilustrirana enciklopedija glagola“.

U programu Pi? che una storia, koji su oblikovale Tamara Brussich i Liana Diković, predstavit će se dvije slikovnice u jednoj knjizi. Riječ je o slikovnicama Sandre Kušević i Jadranke Ostić, „Le rane“ i „Le tartarughe“, u prijevodu Laure Marchig i Daria Safticha.

gg

Radionicom „Giochiamo con Rodari“ obilježit će se stogodišnjica rođenja ovog velikog talijanskog pisca za djecu. U večernjem programu Librić teatrino imat ćemo prilike vidjeti predstavu „Migliore Amici“ u izvedbi Giulia Settima i Peđe Gvozdića, a predstavit će i projekt „Istarske nine nane/ Ninne nanne istriane“.

U goste im dolaze i polaznici Rock akademije koju vodi Tatiana Giorgi. Oni će izvesti rock hitove od pedesetih do danas u programu Rock around the book. U više navrata, performanse sa slovima i brojkama izvodit će Una Libar. 

Prodajni, sajamski dio Monte Librića odvija se na Faustusima, posebnim knjiškim štandovima koji su posvećeni Faustu Vrančiću, a oblikovao ih je slikar i scenograf Hrvoje Đukez. Na Faustusima 60 hrvatskih i 15 talijanskih nakladnika izlaže gotovo 2000 naslova. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini