GRAĐANI DONIRAJU GRADSKOJ KNJIŽNICI OKO 700 KNJIGA GODIŠNJE

Darovani naslovi prosljeđuju se domu za starije, kaznionici u Valturi, prenoćištu za beskućnike, a dio završava u ljetnoj biblioteci na Fratarskom

| Autor: Jasna ORLIĆ


Puljani nerijetko žele donirati knjige Gradskoj knjižnici i čitaonici iz svojih kućnih biblioteka. Najčešće one postaju višak prilikom preseljenja ili zbog bilo kojeg drugog razloga. Ljudima je naprosto žao baciti knjige koje im više ne trebaju u stari papir. Poseban su problem enciklopedije, nekad skupe i vrijedne, danas mahom zastarjele, posebno one tehničke. Postale su samo sakupljači prašine.

Tražena djela zavičajne tematike

Gradska knjižnica često dobiva upite građana koji im žele donirati knjige. Međutim, nisu sve knjige Knjižnici potrebne i ne mogu sve prihvatiti. Osim što su limitirani prostorom, ne trebaju im knjige koje čitatelji ne traže, koje su oštećene ili zastarjele. Međutim, Gradska knjižnica i čitaonica prihvatit će brojne zanimljive naslove koji nisu oštećeni niti zaraženi gljivicama, što također zna biti problem sa starim papirom.

Korisnicima knjižnice, čitateljima, najzanimljiviji su novija beletristika na hrvatskom i engleskom jeziku, knjige za djecu, publicistika i knjige koje se tiču popularno-znanstvenih tema, a Knjižnica bi rado primila i poneki naslov zavičajne tematike, posebno starijih izdanja, za svoju zavičajnu zbirku.

Građani u jednoj od akcija darivanja Građani u jednoj od akcija darivanja

Donacije građana Knjižnica često usmjerava institucijama koje takve knjige trebaju. Kako doznajemo od Ive Lanče, koordinatorice za programe i projekte, značajan broj knjiga koje daruju građani, Knjižnica usmjerava dalje putem svojih akcija. Dosta naslova upućuju u ljetnu knjižnicu na Fratarskom otoku s kojom se priča nastavlja i ovog ljeta. "Primijetili smo da se knjige na Fratarskom vrte. Ljudi posuđuju naslove, ali i donose i doniraju svoje.

Svake godine otpisuje se dio naslova, a tako je bilo i lani. Neke od "otpisanih" knjiga koje su još u dobrom stanju poklanjaju korisnicima. Na posebnom stolu uz pult u Središnjoj knjižnici i ograncima tako se mogu uzeti brojni naslovi. Postupak otpisa građe reguliran je Pravilnikom o otpisu i reviziji knjižnične građe i u pravilu se otpisuje do 5 posto građe od ukupnog fonda.

Limitirani prostorom

- Naša knjižnica prosječno na godišnjoj razini otpisuje 2 do 2,5 posto knjiga, a dio građe koji je još u relativno dobrom stanju ponudi se domovima za starije osobe, drugim zainteresiranim organizacijama ili ponudimo u knjižnici građanima da uzmu ako ih nešto zanima. Građani nam doniraju oko 700 knjiga godišnje, a da bismo to regulirali, donijeli smo i smjernice za darovanje građe. Svatko tko želi donirati, treba ispuniti obrazac na temelju kojeg se odlučuje treba li nam ili ne ta građa, objašnjava Lanča.

Dio otpisanih knjiga odnijet će u OKPD Valtura. Naime, knjižnica je nedavno uputila dopis brojnim institucijama s upitom o tome tko je zainteresiran za preuzimanje naslova: javile su se Vila Marija i OKPD Valtura. Najvažnije je osigurati knjigama prostor.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater