IMAJU OKO 80 ČLANOVA

Godišnjica Mađarskog kulturnog društva: "MORICZ ZSIGMOND" PROSLAVIO ROĐENDAN UZ ČARDAŠ

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Sva raskoš mađarskih nošnji

Mađarsko kulturno društvo "Moricz Zsigmond" proslavilo je u Domu hrvatskih branitelja u Puli proteklog petka 20 godina osnutka i intenzivnog rada. Obljetnici, uz kulturni program, na kojem su nastupili i gosti iz Umaga, i uvijek atraktivne mađarske plesove poput čardaša te mađarsku kuhinju, odazvali su se brojni Puljani i Istrani mađarskog porijekla, ali i oni koji vole i cijene mađarsku kulturu i tradicionalnu baštinu.

Društvo "Moricz Zsigmond", koje ima oko 80 članova, još je 2010. godine izdalo knjigu na mađarskom jeziku kao pregled desetogodišnjeg rada društva. Sad bi knjiga trebala biti i puno opširnija - kroz dva je desetljeća društvo upisalo suradnju s gotovo svim mađarskim društvima u Europi, a kulturno-umjetničko društvo do sada je nastupalo u Mađarskoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji i Rumunjskoj te je redovni sudionik međunarodne smotre folklora nacionalnih manjina u Zadru. Također, društvo je sveprisutno i na pulskim i istarskim svečanostima, a redovno obilježava i važnije obljetnice iz mađarske povijesti.

Na svečanosti u Domu branitelja Mađarima se obratio i zamjenik gradonačelnika Robert Cvek koji je poručio da je ova proslava još jedan pokazatelj koliko se Pula ponosi svojim tolerantnim karakterom i multikulturalnom svakodnevnicom.

Mađarsko kulturno društvo iz Pule, čije je sjedište u Gajevoj ulici, ime je dobilo po velikom mađarskom književniku, novelistu i novinaru, koji se, stvarajući svoj veliki literarni opus, zaokupljao sudbinama mađarskih seljaka i njihovim nošenjem s problemima siromaštva.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum