EKSLUZIVNO

GLAS ISTRE U POSJEDU SAŽETKA PROGRAMA RESTRUKTURIRANJA BRODOGRADILIŠTA Nema gradnje skupih apartmana, hotela ni stanova, ali oko 600 radnika dobiva otkaz

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Prosječna otpremnina po radniku iznosit će oko 115.500 kuna te se očekuje da će troškovi otpremnina biti pokriveni. Otpušteni radnici postaju kooperanti kroz takozvani "outplacement" program *Planirane aktivnosti mogle bi zahtijevati promjene u Generalnom urbanističkom planu Grada Pule (GUP), koji detaljno određuje granice brodogradilišta i marine

I dok se još uvijek čeka zeleno svijetlo iz Bruxellesa, Glas Istre je u posjedu sažetka Programa restrukturiranja sastavljenog u svibnju ove godine na 50-tak stranica. Navodno su postojale četiri verzije plana, a ono što najviše zanima javnost svakako je što to točno piše u Programu restrukturiranja i hoće li se u Puli i dalje graditi brodovi, ili se pod krinkom spasa brodogradnje planira nekretninski biznis?

U sažetku koji posjedujemo nigdje se ne spominje gradnja hotela, apartmana ili rezidencijalnih stanova, no da se određena prenamjena sprema, potvrđuje podatak da "diversifikacija poslovanja podrazumijeva prenamjenu dijela površine koja se trenutno koristi za brodogradnju, a sve kako bi se razvili infrastruktura i objekti potrebni za marinu i metalne konstrukcije".

U planu je naime vlastiti doprinos Uljanika u obliku investicije od oko 225 milijuna kuna u projekt marine. Realizacija tog projekta, piše nadalje u Planu, ovisit će o odluci Vlade Republike Hrvatske da produži koncesiju za područje Arsenala za dodatnih 40 godina ili više i da prilagodi svrhu koncesije kako bi aktivnosti vezane uz servisno-uslužne djelatnosti i proizvodnju bile dozvoljene na površini od gotovo 300.000 četvornih metara (kopno i more).

Prema trenutno važećoj zakonskoj odluci, Uljanik d.d. ima koncesiju za obavljanje brodograđevnih aktivnosti i obavezan je koristiti zemljište samo u tu svrhu. Na temelju novog scenarija, dijelovi zemljišta planirani za marinu i metalne konstrukcije morat će se izuzeti iz inicijalne koncesije i označiti novom koncesijom za obavljanje tih specifičnih aktivnosti, a sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama (članak 20). Ovisno o detaljnoj strategiji diversifikacije, ovaj proces mora uključivati dionike i donositelje odluka na nivou države, županije i/ili lokalnih vlasti, navodi se u programu.

Zbrinjavanje radnika

Nadalje, planirane aktivnosti mogle bi također zahtijevati i promjene u Generalnom urbanističkom planu Grada Pule (GUP), koji detaljno određuje granice brodogradilišta i marine. Spomenuti plan također ograničava veličinu i kapacitet nautičkih marina, što pak treba razmotriti s obzirom na Zakon o prostornom uređenju. U Programu piše kako će "zbog složenih procesa i mnogobrojnih uključenih dionika pripreme za koncesijske i građevinske dozvole započeti u rujnu 2018. godine, nakon početka implementacije Programa restrukturiranja, kako bi se dobivanje koncesije osiguralo do travnja 2019. godine".

Što se tiče programa zbrinjavanja radnika, navodi se da do 31. svibnja ove godine brodograđevni proces vezan uz Uljanik Brodogradilište d.d zapošljava 3.773 zaposlenika i kooperanta. Ukupno 2.613 su stalno zaposleni te izravno ili neizravno uključeni u brodograđevni proces i njegovu podršku u društvima kao što su Uljanik Brodogradilište d.d., Uljanik Poslovno informacijski sustavi d.o.o., Uljanik Proizvodnja opreme d.d. i USCS d.o.o. Ukupno 1.160 ljudi su kooperanti Uljanik Brodogradilišta d.d.

Transformacija, odnosno novi poslovni model uključuje "optimizirani kapacitet stalno zaposlene radne snage". Ta optimizacija radne snage podrazumijeva smanjenje radne snage u svim fazama brodograđevnog procesa, od ugovaranja broda, do isporuke broda brodovlasnicima. Jedino bi se sektor koji je odgovoran za projektiranje i konstrukciju trebao povećati, kako bi se unaprijed osigurala preraspodjela resursa te veća preciznost u izvedbi projekta. Nadalje se ističe kako bi sveukupna stalna radna snaga za brodogradnju i prateće procese podrške Uljanik Brodogradilišta trebala biti smanjena s 2.613 zaposlenih na oko 2.000 zaposlenih. (PIŠE Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Povezane vijesti

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum