UPRAVA ULJANIKA POKUŠAVA SA SINDIKATIMA PRODULJITI PROCES MIRENJA ZA NEKOLIKO DANA

Štrajk se možda odgađa za ponedjeljak 29. siječnja


Sastankom predstavnika poslodavca i sindikata danas ujutro u Uljanik grupi i službeno je započeo postupak mirenja koji prema Zakonu o radu mora prethoditi organiziranju zakonitog štrajka. Proces mirenja pokrenut je zbog neisplate plaće za prosinac i kolektivnim ugovorom ugovorene božićnice radnicima sedam društava Uljanik grupe, odnosno za oko 2.800 radnika pulskog škvera.

U procesu ne sudjeluju predstavnici riječkog brodogradilišta 3. maj s obzirom da je njima plaća za prosinac na račune stigla početkom ovog tjedna. Na strani sindikata i poslodavca u mirenju sudjeluju po tri predstavnika, a mirenje, kako je priopćeno iz Korporativnih komunikacija Uljanik grupe, u ime Gospodarsko socijalnog vijeća provodi miritelj Božidar Kokić.

Nastavljene su i aktivnosti Uprave vezane uz informiranje radnika o aktualnoj situaciji i planovima za budućnost Uljanika, pa su se nakon sastanka u Puli predstavnici Uprave jučer i u Rijeci sastali sa sindikalistima, članovima radničkih vijeća te svim rukovoditeljima prve i druge razine. Sve te aktivnosti provode se u neizvjesnosti i iščekivanju vijesti iz Bruxellesa o stavu Europske komisije vezanom uz jamstvo hrvatske Vlade u iznosu od 96 milijuna eura za zaduženje Uljanik Brodogradilišta.

Pritišću rokovi

Plaće radnika su trenutno u fokusu i u prvom planu, no skupu cijenu nelikvidnosti Uljanik plaća i na drugim poljima pa tako, uz već kronično kašnjenje plaćanja odrađenog posla kooperantima, nedostatak materijala već ozbiljno utječe na dinamiku izgradnje brodova i poštivanje ugovorenih rokova. U Uljaniku se trenutno tri broda, dreadger, tanker i jack-up platforma, nalaze na opremnoj obali, na navozima su livestock carrier odnosno brod za prijevoz žive stoke koji se gradi za Kuvajćane, te polarni istraživački cruiser. U fazi proizvodnje spremne su dvije naredne gradnje, a radi se o brodovima za prijevoz automobila, kamiona i kontejnera na prikolicama, odnosno dva, popularno zvana RoRo broda. Ukoliko sve bude išlo prema planu luksuzni polarni istraživački kruzera Scenic Eclipse 31. siječnja trebao bi biti porinut u more te Uljanikovcima bar donekle razvedriti izrazito gorak i tmuran početak ove 2018. godine. Trenutno je ipak u prvom planu prijetnja štrajkom pa Uprava Uljanika pokušava u razgovorima sa sindikatima „kupiti“ još nešto malo vremena i produljiti proces mirenja za nekoliko dana tijekom kojih bi, vjeruju, i briselska administracija trebala definitivno odraditi posao i poslati odobrenje za aktiviranje jamstva, odnosno omogućiti kreditno zaduženje.

- Sindikati su najavili ono što su trebali najaviti i mislima da taj dio o „dva ili tri dodatna dana“ po meni nikad nije bio sporan, ali je sporno to je li netko za to spreman dati garanciju. Garanciju da to nije samo puko kupovanje vremena, već da će problem u tom dodatnom razdoblju doista biti riješen. O tome ne mogu odlučivati ni ja, ni samostalno SMH, već to treba biti dogovor sva tri sindikata koja djeluju u Uljaniku. Ako se sindikati u tijeku mirenja dogovore da im daju ta tri dana onda bi mogli odlučiti o odgodi, te najaviti početak štrajka za ponedjeljak 29. siječnja. Ali sva tri sindikata oko tog pitanja trebaju biti jedinstvena, a nešto se i radnike mora pitati, komentirajući mogućnost produljenja postupka mirenja kazao nam je jučer predsjednik SMH Vedran Dragičević.

Postupak mirenja bit će nastavljen u ponedjeljak 22. siječnja, te će, ukoliko problem do tad ne bude riješen, vjerojatno tek tog dana biti poznato hoće li se rok mirenja produljiti ili će Uljanikovci od utorka u štrajk. (M. PAVLOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom