EKSKLUZIVNO

ESKALACIJA KRIZE U PULSKOJ VLASTI: Otkrivamo sadržaj dramatičnog e-maila kojeg je Filip Zoričić 3. studenog poslao koalicijskoj partnerici Dušici Radojčić

| Autor: Robert FRANK
Dušica Radojčić i Filip Zoričić

Dušica Radojčić i Filip Zoričić


Pulski gradonačelnik Filip Zoričić 3. studenog ove godine prilično se dramatičnim tonom, e-mailom otposlanim na nekoliko adresa političara iz njegove pobjedničke postizborne koalicije, obratio predsjednici Gradskog vijeća Dušici Radojčić. Do gradonačelnikovog obraćanja jednoj od prvih i najvažnijih političkih suradnica očito je došlo nakon njihovog zajedničkog sastanka vezanog za pripremu proračuna za sljedeću godinu. To se pak može zaključiti iz naslova e-maila "Odgovor na prijedlog proračuna za 2022.".

Tekst e-maila sadrži desetak snažnih poruka u kojima Zoričić izražava nezadovoljstvo Dušicom Radojčić i platformom Možemo!. Njegova Nezavisna lista i Možemo!, uz pulski SDP, čine tanku većinu u gradskoj skupštini. Očito iziritiran ponašanjem partnera iz Možemo!, gradonačelnik je prvom operativcu te platforme Dušici Radojčić e-mailom uputio dopis u obliku žestokog protesta protiv, očito, njihovog i njenog načina participiranja u vlasti. Poznato je, naime, da Zoričić i Radojčić oko mnogih pitanja ne dijele ista mišljenja, što je po svemu sudeći eskaliralo na sastanku vođenom oko kreiranja proračuna za 2022. godinu.

Prema nekim tumačenjima, pulskom gradonačelniku nedostatak zajedničkih stavova oko raznih projekata značajno otežava dnevno funkcioniranje. Upravljanje gradom zahtijeva brzinu, dok je Zoričić, suprotno tome, zbog prečestih preispitivanja čak i već donesenih odluka stalno usporavan u svom radu.

Zoričićev e-mail

Zoričićevo nezadovoljstvo uobličeno u e-mail sa sadržajem iz kojeg se potpuno jasno vide razlike u pristupu, ponašanju i rješavanju situacija, samo je još jedna u nizu potvrda da njegova Nezavisna lista i platforma Možemo! vode Pulu u kompliciranim i prilično zategnutim odnosima. Prije dvadesetak dana, upravo na zahtjev Možemo!, koji je gradonačelniku Zoričiću interno zamjerao da ih ne obavještava o važnim potezima, na Forumu je održan sastanak sva tri partnera u pulskoj gradskoj vlasti.

Bila je to prva ozbiljnija kriza u odnosima troje partnera gdje su se nazirale pukotine koje su brže-bolje začepljene naknadnom demonstracijom obnovljene suradnje kroz ritualno ispijanje kave na javnom i vidljivom mjestu. Iako su tada svi poručivali da suradnja "ide dalje", a neki su tvrdili i da je "fantastična", nije prošlo puno vremena do ovog dopisa koji upućuje na brojne nesuglasice između, prije svega, Filipa Zoričića s jedne te Dušice Radojčić i Možemo! s druge strane, dok je SDP kao treći partner u toj priči manje bitan i manje konfliktan.

Zbog interesa Pule i Puležana, treba se nadati da njihov odnos neće eskalirati do razine sukoba predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Direktna žrtva njihovih prepucavanja su građani, što bi mogli biti i ovdje, u Puli, dovede li međusobno nerazumijevanje Zoričića i Radojčić do paralize sustava. Kreiranje novih rješenja važnih za standard gradskih usluga prema građanima jedno je od njihovih pobjedničkih obećanja. Ova vlast moći će ih ispuniti samo uz puno višu dozu konsenzusa i kompromisa. Odgovornost je na njima.

Ovo je izvorni tekst e-maila s naslovom "Odgovor na prijedlog plana proračuna za 2022. godinu", koji je Filip Zoričić 3. studenog u 19.44 sati uputio Dušici Radojčić:

"Više nikada neću i ne želim slušati iz vaših usta da sam i da smo netransparentni. Nikada! Ako i dalje nastavite nama u usta stavljati takve predikcije možete tražiti partnere u IDS-u!

Rekao sam i stojim iza toga da 2022. godine neće biti osnivanja JU Rojc, iako sam prvi rekao da to treba biti u ovom mandatu!

Možemo! je stalo do unaprjeđenja sustava gospodarenja otpadom. A nama nije??? Iz Plana za 2022. je itekako vidljiva promjena.

Nadalje, jeste li predložili kako doprinijeti proračunu da punimo blagajnu pa da sve te ideje stavimo s radošću u proračun???

Gdje su ti vaši stručnjaci za razne teme??? Imate ih 200, rekla si. S njima bi bilo i nama lakše, znaš?!

Muzil je dobra tema, ali tamo ne smijemo zakoračiti dok država ne da zeleno svjetlo. I spavam i dosađujem u ZG svaki tjedan i na tu temu. Neću i ne želim slušati tvoje i vaše dociranje. To shvatite!

U petak se dogovorite. Bude li buke sve će biti jasno, a tome se radujem!

Ne očekujem i ne želim odgovor na ovaj moj mail. Ako je kome stalo meni je stalo.

Pozdrav Filip."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom