PULSKI FILOZOFSKI FAKULTET

DEKANICA OPOVRGAVA MEDIJE: Nije točno da nitko ne upisuje japanski jezik u Puli! Interes je velik

(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Napisi u medijima otvorili su sumnju u opravdanost učenja japanskog jezika u Puli, navodeći da taj studij već dvije godine nitko nije upisao* Nikome na Filozofskom fakultetu nije jasno otkud su se u javnosti pojavile takve dezinformacije. Tvrde da broj upisanih studenata na studij Japanski jezik i kultura premašuje njihova očekivanja

"Nema interesa. Nitko više ne upisuje japanski jezik u Puli !", tako je jedan dnevni list raspalio temu u kojoj problematiziraju opravdanost postojanja pojedinih dvopredmetnih studija na pulskom Filozofskom fakultetu, stavljajući ga pritom u kontekst fakulteta koje nitko ne želi upisati. Konkretno, Jutarnji list objavio je priču da posljednjih nekoliko godina Filozofski fakultet u Puli nudi upis na redovni studij japanski jezik i kultura te latinski jezik i rimska književnost. Pritom su naveli kako je taj dvopredmetni studijski program za brucoše besplatan, no ni ove, kao ni prošle godine, nije upisan niti jedan student!

Izvorni govornici

Ovi napisi odmah su otvorili sumnju u opravdanost studija japanskog jezika u Puli, kojeg se u medijima zapravo proziva da je svrha sam sebi, budući da ga navodno već dvije godine nitko nije upisao. Dekanica Filozofskog fakulteta Klara Buršić-Matijašić i Irena Srdanović, voditeljica Odsjeka za azijske studije, demantiraju ove tvrdnje, navodeći da je informacija da nitko više ne upisuje japanski u Puli potpuno netočna.

I one su ostale iznenađene člankom kada smo ih nazvali za komentar, rekavši da spremaju demanti na tekst objavljen u Jutarnjem listu. Nije im jasno otkud su se u javnosti pojavile ovakve dezinformacije. Štoviše, obje tvrde da broj upisanih studenata na studij Japanski jezik i kultura premašuje njihova očekivanja.

- Već niz godina interes je iznimno velik. Ove akademske godine na studiju je ukupno 86 studenata, dok je prvu godinu upisalo 36 studenata, od čega jednopredmetni 30, a dvopredmetni (kombinacija sa studijem talijanistike i povijesti) šest studenata. Treba naglasiti da je studij pokrenut 2015/2016. godine, a interes za njega je uvijek bio velik jer ga jedini imamo akreditiranog u Hrvatskoj, ističe dekanica Buršić-Matijašić. Naglašava da su provedene i ankete studenata o motivaciji za učenjem jezika, kao i o dosadašnjim iskustvima nakon upisa i na kraju semestra.

- Pokazalo se da su najviše zadovoljni radom, trudom i entuzijazmom profesora i lektorica te mogućnošću da komuniciraju s izvornim govornicima na nastavi i izvan nje. Veliku podršku imamo i od japanskog veleposlanstva u Zagrebu i čitavog niza institucija u Japanu, odakle nam dolaze gostujući profesori kao i studentice koje na našem Fakultetu provode metodičku praksu, ističe dekanica. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini