POVEZANOST

Japanska ceremonija čaja očarala Pulu: Brojna publika imala priliku kušati matchu i tradicionalne slatkiše

| Autor: Mateja Sponza
(Snimila Mateja Sponza)

(Snimila Mateja Sponza)


Demonstracija japanske ceremonije čaja koju su zajednički organizirali Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj i Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, povodom 10. obljetnice studija japanologije u Puli održana je u preksinoć u dvorani Filozofskog fakulteta u Puli. Prodekan za znanstvenoistraživački rad i međunarodnu suradnju, doc. dr. sc. Robert Kurelić naglasio je kako je "za svih nas vrlo važno graditi mostove, prijateljstva i upoznavati nove kulture".

Energija

- Time se stvaraju osjećaji povezanosti, stvara se jedna vrsta simpatije. Upravo je ta simpatija ono što nas u konačnici natjera da brinemo jedni za druge, da nam je stalo do onog što se zbiva u zemljama koje poznajemo i da je njima stalo što se zbiva kod nas. Ceremonije i rituali su ono što nam omogućuje da konkretno posvjedočimo procesima koji nas čine onime što jesmo, poručio je Kurelić.

(Snimila Mateja Sponza)(Snimila Mateja Sponza)

Prisutnima se obratila i osnivačica i predstojnica odsjeka japanologije, prof. dr. sc. Irena Srdanović.

- Zaista mi je drago što vas vidim u ovolikom broju i da ste svi sretni prisustvovati ovakvom događaju koji nas spaja. Ovih 10 godina je proteklo uz puno truda i rada te je energija prštala na sve strane. I s tom smo energijom zajedno s profesorima i studentima stvorili puno toga, rekla je Srdanović.

Samoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici jedne od najpoznatijih japanskih škola čaja - Urasenke, veleposlanik Japana, Nj. E. Wada, studenti iz Japana te svi zainteresirani za upoznavanje japanskog rituala pripreme i posluživanje čaja. Otkrili su i kako izraziti poštovanje prilikom ispijanja čaja.

(Snimila Mateja Sponza)(Snimila Mateja Sponza)

- Kada primite šalicu čaja, stavite ju na lijevi dlan i naklonite se. Zatim dva puta okrenite šalicu u smjeru kazaljke na satu kako biste izbjegli pijenje s prednjeg dijela šalice čime izražavate poštovanje prema domaćinu, objasnili su predstavnici škole.

Prije početka ceremonije predstavnici jedne od najpoznatijih japanskih škola čaja - Urasenke iznijeli su filozofiju japanske ceremonije čaja poznatu i kao Chanoyu.

Univerzalne vrijednosti

- Chanoya se piše s dva kineska simbola: Cha što znači čaj i Yu što znači vruća voda. Ovi jednostavni elementi, čaj i vruća voda čine osnovu duboko simbolične i duhovne umjetnosti. Ceremonija čaja zasniva se na četiri osnovna principa: Wa (sklad), Kei (poštovanje), Sei (čistoća) i Jaku (smirenost), objasnili su predstavnici japanske škole čaja nadodavši kako ovi principi nisu samo temelj ceremonije čaja, već utjelovljuju i univerzalne vrijednosti u različitim kulturama.

(Snimila Mateja Sponza)(Snimila Mateja Sponza)

- Formalno okupljanje uz čaj, poznato kao chaji, obično se sastoji od četiri dijela: Sumidemae - priprema i postavljanje ugljena za zagrijavanje vode, Kaiseki - tradicionalni japanski obrok nakon kojeg slijede slatkiši, Koicha - gusti čaj koji se dijeli iz jedne šalice te Usucha - rijetki čaj koji se poslužuje pojedinačno, svakom gostu, istaknuli su predstavnici škole koji su demonstrirali i predstavili samo posljednji dio ceremonije, a to je Usucha ili takozvani rijetki čaj koji je trajao dvadeset minuta jer cjeloviti chaji može trajati i do četiri sata. Mnogobrojna publika je nakon predavanja i demonstracije čajne ceremonije imala prilike kušati zeleni čaj, odnosno matchu i tradicionalne japanske slatkiše.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama