PRIZNANJE

Projekt "Povijest hrvatskoga jezika od srednjeg vijeka do XXI. stoljeća": Lina Pliško, dekanica Filozofskog fakulteta u Puli, DOBITNICA NAGRADE GRADA ZAGREBA

Sudjelovala su 43 znanstvenika i stručnjaka sa šest hrvatskih sveučilišta, iz Zagreba, Rijeke, Osijeka, Zadra, Pule i Splita, sa Sveučilišta u Mostaru te Staroslavenskog i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Lina Pliško na svečanom uručivanju priznanja

Lina Pliško na svečanom uručivanju priznanja


Dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Puli prof.dr.sc. Lina Pliško među dobitnicima je Nagrade grada Zagreba za 2021. Nagradom Grada Zagreba ove je godine nagrađen, među 17 pojedinaca i skupina, i znanstveno-izdavački projekt "Povijest hrvatskoga jezika od srednjeg vijeka do XXI. stoljeća" u kojem je sudjelovala i Lina Pliško, među 43 znanstvenika i stručnjaka sa šest hrvatskih sveučilišta, iz Zagreba, Rijeke, Osijeka, Zadra, Pule i Splita, sa Sveučilišta u Mostaru te Staroslavenskog i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Rezultat tog desetogodišnjeg projekta čini 4.000 stranica objavljenih u šest knjiga u kojima je prikazana vanjska i unutarnja povijest hrvatskoga jezika u pet vremenskih razdoblja, od hrvatskoga srednjovjekovlja (1. knjiga), 16. stoljeća (2. knjiga), 17. i 18. stoljeća (3. knjiga), 19. stoljeća (4. knjiga) pa do 20. stoljeća (5. i 6. knjiga). Projekt je proizašao iz vrlo opsežnog rada tima jezikoslovaca i urednika, u kojem je sustavno opisan razvitak narječja i dijalekata hrvatskoga jezika, potvrđen kontinuitet hrvatskoga književnog jezika od tekstova iz srednjega vijeka do tekstova iz 21. stoljeća, potvrđena standardnost hrvatskoga jezika u svim društvenim područjima, strukama i stilovima, a autorska poglavlja prate izvorni dokumenti, djela hrvatske pisane baštine i raskošni likovni prilozi.

Službena je dodjela nagrada uz počasti održana u gornjogradskoj palači Dverce, no zbog epidemioloških mjera nagradu je u ime cijelog tima primio glavni urednik Ante Bičanić iz Društva za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica, izdavača ovog izdanja. Stoga je svečano uručivanje tiskanih priznanja i mapa svim članovima projektnog tima održano dan kasnije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini