roman leljak večeras u puli

Kontroverzni poduzetnik i osuđeni prevarant, koji je pokušavao dovesti Naomi Campbell u Radence, održat će predavanje u CRKVI sv. IVANA KRSTITELJA O ŽRTVAMA U JASENOVCU


U slovenskim medijima tekstova o Leljaku ne manjka. U veljači 2008. završio je nekoliko godina u zatvoru zbog toga što je 448 ljudi oštetio za 960 tisuća eura. Godine 2015. je proglasio osobni bankrot i u njemu se nalazi i danas, ali to ga ne sprječava da vozi skupocjeni električni automobil Teslu. Nekad je, početkom 90-ih, vozio lamborghini diablo. Od tada je poznat kao poznavatelj ženske ljepote i poslovni čovjek koji razgovara samo o milijunima

 

Još nije slegla prašina od izjava predsjednika Europskog parlamenta, Talijana Antonija Tajanija, koji je svojatao Istru i Dalmaciju, a pred pulsku javnost stiže autor koji se bavi nekom vrstom alternativne povijesti, odnosno njezinom revizijom. Riječ je o Romanu Leljaku, kontroverznom slovenskom poduzetniku osebujne prošlosti, koji se već dva desetljeća bavi plasiranjem i razradom navodnih povijesnih činjenica iz Drugog svjetskog rata, koje prije svega imaju za cilj relativizaciju negativnog povijesnog predznaka NDH, te time i svojevrsnu rehabilitaciju te Nezavisne države Hrvatske. Dakle, rehabilitaciju iste one države i režima koji je potpisom na Rimske ugovore svojim fašističkim partnerima omogućio da hrvatski prostori koje je spomenuo Tajani u jednom povijesnom razdoblju i doista budu talijanski.

Roman Leljak će večeras u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Puli predstaviti dokumentarac i knjigu "Mit o Jasenovcu" koji su kontroverzni po tome što umanjuju zločine počinjene pod ustaškim režimom, osporavaju broj žrtava i tvrde da je Jasenovac mit i povijesna prijevara. Njegova knjiga već je duže vrijeme u Hrvatskoj predmet društvene polemike i prijepora, pa je promociju njezina sadržaja osudio i gradonačelnik Pule Boris Miletić. On tvrdi da je riječ o pokušaju relativiziranja zločina i veličanju ustaškog režima, dodavši da u Puli, kao otvorenoj, nema mjesta govoru mržnje i toleriranju ustaštva. Miletić je pozvao župnika crkve sv. Ivana Krstitelja da preispita svoju odluku i otkaže gostovanje Romana Leljaka.

Dobro i zlo

"Umanjujući broj žrtava u Jasenovcu, ovaj autor ne skriva svoje simpatije prema zločinačkom režimu NDH. Strahote Jasenovca nedavno je osudio i sam kardinal Josip Bozanić, proglasivši ga stratištem nevinih ljudi, zbog čega je neshvatljivo da će se ova sramotna promocija održati upravo u crkvi kao mjestu molitve, mira i duhovnosti", poručio je Miletić, prije kojeg su na sličan način promociju u njihovim gradovima osudili partneri IDS-a iz Amsterdamske koalicije. Tako je predsjednik HSS-a Krešimir Beljak, pred predstavljanje knjige u Samoboru, upozorio sugrađane na to da organizatori takvih događanja "svjesno i odgovorno krše Ustav Republike Hrvatske". (Milan PAVLOVIĆ i Bojan ŽIŽOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum