NAJNOVIJE


U CRKVI SV. IVANA KRSTITELJA

PULSKA PROMOCIJA KNJIGE I FILMA "MIT O JASENOVCU" KONTROVERZNOG SLOVENCA nije prošla u miru: "Vi očito ne znate što je Crkva. Zašto se u crkvi ne bi predstavljala neka knjiga?"


Nekolicina građana prosvjedno je aplaudirala, dobacila dvaput "smeće jedno" i odlučila potom napustiti crkvenu dvoranu. Istog trena za njima je krenulo pet, šest osoba, te je u hodniku crkve zamalo došlo do fizičkog sukoba

 

Događaj koji je podigao dosta prašine u javnosti čim je najavljen u medijima, promocija knjige Mit o Jasenovcu kontroverznog slovenskog autora Romana Leljaka, održana večeras u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Medulinskoj cesti u Puli, nije prošao bez direktne reakcije nekolicine građana. Za događaj se tražila stolica više u dvorani u kojoj je na koncu bilo više od stotinu, mahom starijih ljudi.

 Leljaka je na samom početku ukratko predstavio jedan od župljana ove crkve, uz posebnu napomenu prisutnima da budu maksimalno suzdržani, da ne dovikuju i ne ulaze u konflikte, ponovivši dvaput vrlo ozbiljno da "im to ne bi preporučio".

 - Prije godinu dana gospodin Leljak je ovdje kod nas u našoj crkvi imao predstavljanje svog istraživanja o stradanjima Hrvata u Macelju. Tada nam je obećao doći ponovo i evo, ispunio je svoje obećanje. Smatramo da je vrijeme da se počne govoriti istina o nekim prošlim događajima, i drago nam je da je to u našoj lijepoj Puli, u našoj Istri, u kojoj je preko 6.000 ljudi završilo u fojbama nakon Drugog svjetskog rata, a nisu ih ubili ni ustaše ni fašisti, rekao je svojevrsni moderator.

 Prisutnima se kratko obratio i sam Leljak zahvalivši im na gostoprimstvu, i požalivši se kako mu je dan loše počeo zbog napisa koje je čitao u medijima, na što je netko iz publike dobacio "banda je banda!" Kao uvertiru u svoj film ustvrdio je da su partizani u Istri ubili na tisuće i tisuće Hrvata, a potom je krenuo film koji započinje propagandnim govorom Vjekoslava Maksa Luburića o osnivanju NDH, velikoj podršci Hrvata koju je ta paradržava navodno uživala, te o poraženim Srbima koji bježe iz Hrvatske i priključuju se masovno vojsci Draže Mihajlovića. (Patricija SOFTIĆ i Zoran ANGELESKI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam