gradonačelnik pule o najavljenom štrajku u vrtićima

Filip Zoričić: "S povećanjima plaća krećemo od rujna"

| Autor: Tea Tidić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Nakon jutrošnje konferencije za novinare Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, gdje je Rajko Kutlača najavio da će predstavnici Sindikata i djelatnice vrtića doći u utorak na sjednicu Vijeća Grada Pule, te upoznati vijećnike s problemom usklađivanja plaća u vrtićima s onima u osnovnim školama, te je najavio jednodnevni štrajk upozorenja u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Pula, i to u petak, 28. lipnja, za komentar smo upitali gradonačelnika Filipa Zoričića.

- Plaće u vrtićima, do dolaska ove gradske uprave, nisu se povećavale ni dirale punih deset godina. Mi smo u ove tri godine povećali plaće za 30 posto i ponudili još 40 posto kroz dvije godine. Zakon treba poštivati i to je neupitno, ali država je ustanovila Zakon da plaće učitelja i odgajatelja moraju biti iste, ali ne financiraju odgajatelje, i onda mi moramo pratiti taj ritam.

No, državi je puno lakše naći sredstva, nego gradu. Meni je drago da su povećane plaće učiteljima i tu nema upitnika, kao što smo i mi dali sve od sebe da bi povećali plaće u vrtićima, ali sada naći 2,5 milijuna eura u godinu dana je gotovo nemoguće. Sindikatima smo predložili plan povećanja, i kad pogledate to je stalni ritam povećanja po nekoliko postotaka.

Cijene vrtića za roditelje ostat će iste, jer je i na roditelje inflacija itekako utjecala, kao i porast cijena. Uza sve to dograđujemo upravo vrtić Centar i kreću nam novi vrtići Valmade i Sisplac. I to su u samo tri godine ogromna ulaganja i trud za veće plaće i bolje radne uvjete.

U nekim vrtićima, posebno Mali svijet, su očajni uvjeti rada i žalosno je što nam je bivša gradska uprava ostavila. Ali i to ćemo uskoro promijeniti i urediti, i na tim (ne)uvjetima se ispričavam, kad već to nikad nije IDS-ova vlast, roditeljima, djeci i djelatnicama i djelatnicima vrtića.

I za kraj - za ovaj dio od 40 posto iznalazimo najbolje rješenje. S povećanjima krećemo od rujna, što sindikati znaju, a od države očekujemo da bude partner u toj razlici, jer država je donijela Zakon i uvjet da plaće budu iste, što za nas nikada nije bilo upitno.

I nema upitnika želimo li to ili ne. Želimo, ali u kratko vremena to je nemoguće. Molim ih za strpljenje i da prihvate naš prijedlog, jer on uključuje sva traženja i poštuje Zakon, ističe gradonačelnik Zoričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter