traže poštivanje zakona i usklađivanje plaća

Pregovori i prosvjed još nisu urodili plodom: Tete u pulskim vrtićima idu u štrajk upozorenja

| Autor: Tea Tidić
S današnje konferencije za novinare (Snimila Tea Tidić)

S današnje konferencije za novinare (Snimila Tea Tidić)


Odgajateljice u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Pula, ni nakon višemjesečnih pregovora s čelnicima Grada Pule kao ni nedavnog prosvjeda na pulskoj Portarati, i dalje nisu uspjele ostvariti svoje zakonsko pravo - a to je izjednačavanje plaća u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Pula s plaćama u osnovnim školama. Ne bi li ubrzali taj proces i potaknuli gradske oce da to prije iznađu rješenje za ovaj alarmatni problem, Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije je na konferenciji za novinare najavio da će predstavnici Sindikata i djelatnice vrtića doći u utorak na sjednicu Vijeća Grada Pule, te upoznati vijećnike s ovim problemom. Također, Kutlača je najavio jednodnevni štrajk upozorenja u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Pula, i to u petak, 28. lipnja.

- Nažalost, pregovori oko usklađenja plaća traju već mjesecima, i do sada nisu dali uspjeha. Imali smo i proces mirenja koji je zakonski obavezan, koji je također završen neuspješno, organizirali smo prosvjed gdje smo htjeli pokazati nezadovoljstvo ovakvom situacijom i neuspjevanjem dogovora oko poštivanja zakona. Nažalost, od onda do danas se nije dogodilo ništa, osim što je Grad najavio inicijativu udruge gradova prema Vladi Republike Hrvatske o sufinanciranju predškolskog odgoja, što mi apsolutno podržavamo, međutim, to nema veze s ovim našim zahtjevom, jer zakon jasno propisuje tko financira dječje vrtiće i propisuje kakve plaće trebaju djelatnici u tim dječjim vrtićima imati.

Obzirom da se ništa nije dogodilo, odlučili smo da ćemo u utorak, na sjednici Vijeća Grada Pule vijećnike upozoriti na ovu situaciju, te ćemo tražiti od gradskih vijećnika da se izjasne inzistiraju li na poštivanju Zakona, ili im je nepoštivanje Zakona prihvatljiva opcija. Također, u petak, 28. lipnja, u svim dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Pula organizirat ćemo jednodnevni štrajk upozorenja, da svi shvate koliko je ozbiljna situacija. Očekujemo od roditelja podršku i razumijevanje, i pozivamo ih da taj dan nađu rješenje i da ne dovode djecu u vrtiće. Mi ćemo naravno, slijedom zakona, onu djecu koja nemaju drugo rješenje, prihvatiti i voditi brigu o njima, no molimo roditelje da iskažu solidarnost i razumijevanje za odgajatelje i radnike dječjih vrtića koji odgajaju njihovu djecu, te da nam iskažu podršku na taj način, rekao je Kutlača, te dodao:

- Stalno se govori da je puno učinjeno za predškolski odgoj, te da su plaće značajno rasle. To nismo nikad negirali, međutim, valja uzeti u obzir da je to da su do 2019. godine plaće u dječjim vrtićima bile jednake onima u osnovnim školama. Danas je situacija da su plaće u dječjim vrtićima i do 40 posto manje u odnosu na one u osnovnim školama. Takva situacija nije održiva, i moramo je na neki način riješiti. Do sad smo stvarno iskazali strpljenje, i pokušavamo to riješiti dogovorom već više mjeseci, no došli smo u situaciju da moramo poduzeti neke radikalnije korake. Zaista se nadam, očekujem i želim da ovaj štrajk upozorenja bude zadnji štrajk koji moramo organizirati, da ćemo taj problem riješiti, a ako ga ne riješimo - nažalost, preostaje nam jedino organizacija dugotrajnog štrajka, a to nama nije cilj, nije ni roditeljima, a ne vidim ni na koji način bi to bio cilj gradske vlasti. Pozivamo još jednom građanstvo, napose roditelje, da nas razumiju i daju nam podršku, a pozivamo i Grad Pulu da jednostavno sjednemo, i da se dogovorimo na koji način ćemo riješiti ovaj problem. Nismo oni koji traže lomljenje preko koljena, tražimo način kako da postignemo cilj, i očekujemo da će Grad Pula pokazati volju da se to i napravi, istaknuo je Kutlača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter