ŠTO JE ČINITI RODITELJIMA?

ŠTRAJK U ŠKOLAMA: Treba li dolaziti u školu? Što s malom djecom i produženim boravcima? Hoće li se dobivati neopravdani sati? KONTAKTIRALI SMO PULSKE RAVNATELJE I DOBILI ODGOVORE

| Autor: Borka PETROVIĆ

Sindikalist Branimir Mihalinec je objasnio da po kolektivnom ugovoru štrajkati ne smiju zaposlenici škola koji su zaduženi za grijanje i podjelu hrane u učeničkim domovima, a svi ostali smiju. 

U četvrtak, prvog dana štrajka, održat će se skup radnika i potom učitelji i profesori mogu ići kući.

Što će biti s učenicima, odnosno trebaju li dolaziti u školu, ovisi o ravnatelju svake pojedinačne škole.

- Od ravnatelja bi bilo odgovorno da učenicima kaže da ne dolaze, jer na njih nitko neće moći paziti. Tako da tu odluku donosi ravnatelj - kaže Mihalinec.

Najosjetljivija je situacija sa djecom koja idu u produženi boravak u osnovnim školama, jer se podrazumijeva da njih nema tko paziti u kućama. Zato će se na njih organizirati čuvanje, ali ne i nastava.

Što se tiče nadokande sati jednom kad štrajk završi, Mihalinec je rekao da djeca neće biti zakinuta.

Kontaktirali smo ravnatelje pojedinih pulskih osnovnih i oni su nam kazali kako još uvijek nemaju službenu informaciju o tome da se sutra stupa u štrajk. Na pitanje što s djecom, posebice najmlađima i onima u produženim boravcima, ravnateljica OŠ "Monte Zaro" Branka Sironić kazala nam je kako je njezina dužnost da ako do štrajka dođe - zbrinuti djecu koja dođu u školu.

- Dužni smo organizirati prihvat za učenike koji dođu u školu, a roditelje mogu uputiti da prate medije i postupe po svom nahođenju te sami odluče hoće li, ukoliko se štrajka, dijete poslati u školu ili ne. Na meni je da organiziram prihvat s djelatnicima koji mi budu na raspolaganju, kazala nam je Sironić.

Među prvima se, učenicima i roditeljima, i to putem školske stranice i društvenih mreža, obratio ravnatelj pulske Gimnazije Filip Zoričić.

- Dragi učenici i roditelji, za sutra je najavljen štrajk! Nastavnici će biti u Zbornici u štrajku, učenici koji dođu u školu, ovisno koliko ih dođe i ako dođu, škola će se za njih pobrinuti. Učenici koji ne dođu, neće imati neopravdan sat, napisao je u svojoj objavi upućujući učenike i roditelje da se za daljnje detalje jave svojim razrednicima.

Ravnateljica OŠ Veli Vrh Irene Rigo potvrdila nam je da će mala djeca biti zbrinuta i da neće biti problema s produženim boravcima.

Prema posljednjim podacima koje smo dobili, međutim, u OŠ Kaštanjer neće raditi produženi boravci, ali će djeca koja dođu biti odgovarajuće zbrinuta. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom