"Krećimo se kvalitetnije - štedimo energije"

FOTOGALERIJA / Kako izgleda kretanje Pulom iz kuta Društva distrofičara: Situacija je bolja, ali barijere su i dalje problem 

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo


Izlaganjem vozila za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, Društvo distrofičara Istre i ove se godine uključilo u organiziranu akciju obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti koji se održava od 16. do 22. rujna pod sloganom "Krećimo se kvalitetnije - štedimo energije".

- Mi kao Društvo distrofičara svake se godine uključimo u ovu, smatram jako vrijednu, akciju i izlažemo na Portarati ortopedska pomagala koja mi najčešće koristimo; od kombija pa električnih kolica do aktivnih hodalica, rekla je potpredsjednica Društva distrofičara Istre Melisa Osmanović.

Dodala je da Društvo kroz Europski tjedan mobilnosti nastoji prezentirati sve ono što korisnicima Društva predstavlja mobilnost i što koriste svaki dan.

Govoreći o kretanju kroz grad, Osmanović je istaknula da su barijere u mnogim gradovima dugogodišnji problem, no smatra da se svake godine sve više radi na rješavanju tog problema.

- Još to nije na razini da bismo mogli reći da svaka osoba sa slabom pokretljivošću može funkcionirati po gradu, ali ono što je najvažnije je da je sve ravno i da nema tehničkih barijera, rekla je Osmanović.

- Sada, kada se nešto novo gradi, gleda se da to bude prilagođeno i za nas, ali nije to još na visokom nivou. Ono što nam je vrlo bitno je gradski prijevoz, a sada su autobusi u Puli 95 do 100 posto prilagođeni da ih koristimo. Također, osoba koja ima svoj automobil, a to uvijek govorimo, važno je da nam ne zauzima mjesto i da poštuje naše parkirno mjesto za invalide koje je označeno žutom bojom, napomenula je Osmanović dodavši da je problem i parkiranje na nogostupima.

- I sama sam vozačica, ali jako mi smeta kad negdje odem, da mi ljudi zauzmu mjesto ili kad parkiraju pokraj mene, pa nemam dovoljno mjesta da izađem s kolicima. Bitno je ne samo ne parkirati se, nego se parkirati pravilno i na to bi se trebalo misliti svaki dan, naglasila je Osmanović.

Prezentaciju i demonstraciju "Sigurno biciklom u prometu" održali su  Zajednica tehničke kulture Pula i HAK Pula-Rovinj, a program "Sigurno na dva kotača" predstavnici Policijske uprave istarske. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum