OCIJENJENO 77 UZORAKA

Šampion ovogodišnje smotre mladog maslinovog ulja je Igor Šimac

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Na današnjoj trećoj smotri mladog maslinovog ulja, održanoj u Kući istarskog maslinovog ulja, titulom šampiona proglašen je maslinar Igor Šimac s Velog Vrha.

Natjecanje je održano u organizaciji Agroudruge Maslina iz Pule, a kako saznajemo, ocijenjeno je 77 uzoraka mladog maslinovog ulja. Svako ulje ima svoju šifru kako se ne bi znalo čije je, a procjena se radi na temelju kemijske kvalitete koju ispituje istarski Zavod za javno zdravstvo i organoleptički, odnosno analizom ukusa, mirisa, boje i teksture.

- Na prvoj smotri imali smo 29 uzoraka, na drugoj 35, a na trećoj, današnjoj, 77 uzoraka. Od toga je bilo 17 zlatnih medalja, 32 srebrne i 23 brončane medalje. Ostalih šest ulja također je bilo ekstra djevičansko, ali nisu ušla u kategoriju za medalju. Međutim, sva ulja su ove godine proglašena kao visokokvalitetna i mi smo jako zadovoljni što loših ili nevaljalih ulja nije bilo, rekao je predsjednik Udruge Drago Kliba pa dodao da su na natjecanju sudjelovali brojni maslinari s područja Pule i Puljštine.

Šampion Igor Šimac i predsjednik udruge Drago Kliba (Snimila Doria Mohorović)Šampion Igor Šimac i predsjednik udruge Drago Kliba (Snimila Doria Mohorović)

Igor Šimac, ovogodišnji šampion, smatra da se uspjeh i kvaliteta njegova maslinovog ulja prvenstveno može pripisati pravovremenoj berbi i skladištenju. Maslinarstvo je, kaže, hobi kojim se bavi posljednjih 25 godina. Godišnje od stotinjak stabla maslina proizvede oko 250 litara, a najbolja je sezona, otkriva, bila 2021. godina, kad je zabilježen vrlo mali rod. Iako, ni lanjska godina nije bila loša.

- Lani su radmani bili fenomenalni, kretali su se oko 17 posto, i ne znam kad će se takva godina ponoviti. Brao sam dva puta, s prvom berbom sam osvojio zlato, a drugom sam postao šampion, kazao je Šimac pa dodao da će se prijaviti i na druge lokalne smotre ulja.

O visokoj kvaliteti ulja s našeg područja, ističe Kliba, dokazuju masline pronađene na Monte Šerpu, a koje su stare preko tisuću godina. Na tu se temu, kaže, upravo priprema knjiga "Pula u maslinama".

- Maslinova ulja Pule bila su prepoznatljiva i ranije, što dokazuju i amfore, kada se ulje izvozilo iz Pule prema Rimu, Pešti, New Yorku i ostalim svjetskim i europskim destinacijama. Ima jako puno mladih maslinara i maslinarki, a mi smo u ove četiri godine preko naše udruge uspjeli zasaditi 1270 maslina, a imamo informaciju da je ukupno posađeno oko 2300 maslina, što su sami maslinari sadili bez naše pomoći, rekao je Kliba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini