Medulinska smotra maslinovog ulja

OPG Fameja Ivana Tekovića iz Raklja, Lupieri iz Vodnjana i Cossetto iz Buja šampioni su 18. Ulike

| Autor: Marcello ROSANDA
Zlatni Ivan Teković s Marijem Crnoborijem i Ivanom Kircem / Elena Lupieri

Zlatni Ivan Teković s Marijem Crnoborijem i Ivanom Kircem / Elena Lupieri


OPG Fameja Ivana Tekovića iz Raklja, Giuseppe Lupieri iz Vodnjana i OPG Cossetto iz Buja šampioni su 18. Ulike, tradicionalne medulinske smotre ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Ove godine za smotru su bila prijavljena 32 uzorka, jedan manje nego lani, od kojih je 17 proglašeno zlatnima, 10 ih je osvojilo srebrna priznanja, a njih pet brončana.

- Nisam očekivao prvo mjesto, ali me ne čudi. Mi se zadnjih 20-ak godina bavimo maslinarstvom i svake godine pratimo što se događa na tom tržištu i proizvodnji, pa tako bivamo sve bolji i bolji. Prije nekoliko godina prešli smo na ekološku proizvodnju i vidimo da je to put kojim treba ići. Najbolje nam ide sorta istarska bjelica, a imamo i leccino, pendolino i bužu, izjavio nam je zlatni Teković.

Razgovarali smo i s vrlo mladom Elenom Lupieri, koja je predstavljala drugonagrađeni OPG. "Ovim se poslom bave moj tata i nono, ali i ja sudjelujem. Pomažem u berbi i u uljari, a vjerojatno ću se i ubuduće baviti maslinarstvom", kazala nam je Elena. Trećenagrađeni Marijan Cossetto iz Krasice pokraj Buja istaknuo je da kvaliteta ulja ovisi najprije o maslinaru, a možda najviše o uljari gdje se masline obrađuju. "Uljara može u sat vremena upropastiti sav naš trud, zato treba paziti. Osobno sam ove godine imao sreće s time. Imamo vrhunsko ulje, ali još može biti prostora za bolje", kaže Cossetto.

Trenutnu situaciju s proizvodnjom maslinovog ulja komentirao je i organizator. "Jako smo zadovoljni rezultatima, ali i općenito svim uljima. Imamo vrhunsko maslinovo ulje, a razlog tome je - štabeli gospodar i štabele ulike, zajno poberene i zajno obrađene, isti dan. Proizvodnja i kvaliteta maslinovog ulja u Istri je dosegla savršenstvo", rekao nam je predsjednik poljoprivredne udruge "Ulika" Mario Crnobori nakon jučerašnje svečane dodjele nagrada kod medulinskog malina na vitar.

Načelnik općine Medulin Ivan Kirac ističe da je Pomer poznat po oštrigama i pedoćima, Premantura po rakovima, Medulin po sipama, a maslina je sveprisutna i kruna svega toga jer se maslinovim uljem oplemeni naša tradicionalna hrana. Zadovoljan je rezultatima ovogodišnje smotre i svim uljarima je poželio puno plodova i ove godine, manje suše i kvalitetno ulje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter