DUPLO VEĆI GRAD...

Riječki gradonačelnik želi veliko povećanje svoje plaće! Ali čak i tada bi imao manje od gradonačelnika Pule. Saznajemo točne iznose

| Autor: Glas Istre
Filip Zoričić / Marko Filipović

Filip Zoričić / Marko Filipović


Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović proslijedio je Gradskom vijeću na odlučivanje Odluku o određivanju plaće i drugih prava gradonačelnika i zamjenika kojom će se, ako bude prihvaćena, plaća prvom čovjeku grada i zamjenicima povećati.

U Gradu Rijeci objašnjavaju da nije riječ o povećanju plaće gradonačelnika i zamjenika, već o vraćanju na staro, na plaću koji je riječki gradonačelnik primao do 2011., kada je zbog krize smanjena.

- Ovo povećanje zapravo je vraćanje na koeficijente od prije 12 godina, odnosno vraćanje na koeficijente iz 2011. i ide usporedo s reorganizacijom gradske uprave. Ova odluka predstavlja temelj i za drugu odluku - o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Rijeke. Naime, za plaću pročelnika upravnog tijela postoji jedno zakonsko ograničenje - člankom 11. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi određeno je da plaća pročelnika upravnog tijela, bez uvećanja za radni staž, ne može biti veća od umnoška osnovice i koeficijenta za obračun plaće gradonačelnika, kaže Filipović i dodaje da, dakle, povećanje plaće pročelnika i svih zaposlenika u gradskoj upravi nije moguće bez da se istovremeno povećaju plaće gradonačelnika i zamjenika.

- Ističem da, ako bi postojao drugi zakonski ispravan način za uvećanje plaća zaposlenika gradske uprave, bez da se povećaju plaće gradonačelnika i zamjenika, svakako bih predložio taj način, pojašnjava Filipović i podsjeća da su koeficijenti za obračun plaće dužnosnika 2015., u odnosu na 2011. godinu, smanjeni za oko 14 posto.

Filipović trenutačno prima plaću od 1.994 eura neto (15.000 kuna), a po prijedlogu odluke trebao bi imati 2.304 (17.350).

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan sada ima 1.757 eura neto (13.230), a po prijedlogu odluke trebala bi imati 2.025 (15.248). Drugi riječki zamjenik je volonter jer je zaposlen kod drugog poslodavca, piše Novi list.

Zanimljivo, ni nakon povećanja Filipovićeva plaća neći dostići plaću gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, koja iznosi 2.351 euro (17.703 kune). Zoričićevi zamjenici također imaju mnogo veća primanja nego kolegica u Rijeci. Bruno Cergnul 2.138 eura (16.099 kuna), a Ivona Močenić 2.060 eura (15.511 kuna).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater