NA FILOZOFSKOM FAKULTETU ODALI POČAST PROF. EMER. DR. IVANU ZORIČIĆU (1937.-2018.)

Posljednji pozdrav znanstveniku punom ljubavi i razumijevanja


Komemoracija u povodu smrti prof. emer. dr. sc. Ivana Zoričića održana je danas u svečanoj dvorani "Tone Peruško" Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Nakon pozdravnih riječi prof. dr. Klare Buršić Matijašić, dekanice Filozofskog fakulteta, koja je naglasila da je dr. Zoričić i dalje bio njihov suradnik, kolege i prijatelji prisjetili su se ovog iznimnog intelektualca.

Dekan u dva mandata

Doc. dr. Daniel Mikulaco, predstojnik Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta, kazao je da je Zoričić rođen 1937. u Pakovu Selu kraj Drniša. Školovao se najprije u Drnišu, potom u Šibeniku, a na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je hrvatski jezik i književnost i ruski jezik. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorat iz područja filologije stekao je na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Radio je u Osnovnoj eksperimentalnoj školi "Neven Kirac" u Puli (danas OŠ Šijana), a zatim u Ekonomskoj školi i Gimnaziji u Puli. Od 1978. do 1980. vanjski je suradnik na tadašnjoj pulskoj Pedagoškoj akademiji, kasnije Filozofskom fakultetu. Od 1980. je u toj ustanovi u stalnom radnom odnosu i predaje hrvatski standardni jezik. U zvanje docenta izabran je 1988., 1993. postaje izvanrednim, a 1999. redovitim profesorom. U dva je navrata bio prodekan Pedagoškog fakulteta, a od 1994. do 1998. u dva mandata dekan Filozofskog fakulteta. Bio je pročelnik Odsjeka za kroatistiku na matičnom fakultetu od njegova utemeljenja 1996. do odlaska u mirovinu. Objavio je knjige "Naglasni odnosi i norma" (1990.), kao i "Naglasak pridjeva u hrvatskome književnom jeziku" (1998.). Suautor je knjige "Naglasak u hrvatskome književnom jeziku" (2007.), zajedno sa Stjepanom Vukušićem i Marijom Grasselli-Vukušić. Objavio je i knjige "Hrvatski u praksi" (1998.), "Tragom jezičnih nedoumica" (2004.).

Mikulaco je istaknuo i brojne njegove priloge i znanstvene radove, te rubriku "Bilješke o jezičnoj kulturi" u našem listu, kao i emisiju na Radio Puli "Hrvatski na našem radiju". Nakon umirovljenja 2007. izabran je u počasno zvanje profesora emeritusa.

Do kraja aktivan

Izv. prof. dr. Blaženka Martinović, voditeljica Katedre za hrvatski jezik, prisjetila se kako bi zadnjih godina polagano i uspravno četvrtkom prof. Zoričić ušetao do kabineta na fakultetu, objesio kaput ili jaknu, pogledao kroz prozor, te počeo s kolegama razgovor o jeziku, književnosti, knjigama.

Potom je studentica Mateja Klemenić pročitala jednu priču dr. Zoričića, a akademik Goran Filipi prisjetio se svog prvog susreta s Ivanom Zoričićem 1984. godine, kada ga je primio.

- Imao sam susret sa sada pokojnim dekanom Durakovićem za radno mjesto, pošto je dekan bio spriječen, primio me dr. Zoričić, fini gospodin. Ubrzo smo postali prijatelji, koliko smo samo vremena proveli razgovarajući na faksu i u kantini kod Nine, otvorili smo tri nova studija, htjeli smo otvoriti i grčki. Puno sam surađivao i s njegovom pokojnom suprugom prof. dr. Đurđicom Zoričić, koja je rekla da se s njime bilo nemoguće posvađati, bio je tako miran, staložen, kao da igra šah. Posljednje javno predstavljanje održao je sredinom siječnja, kada smo predstavili "Istriotski lingvistički atlas". Iako njega više nema, živjet će uvijek u našim sjećanjima, a potom i u fus-notama znanstvenih radova budućih studenata, kazao je Filipi.

Prof. Vera Kos Paliska istaknula je da je Zoričić bio pun ljubavi i empatije, divan suradnik, uvijek nasmiješen, a prof. dr. Valnea Delbianco pročitala je izraze sućuti koji su fakulteti iz Rijeke i Osijeka, Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika te znanstvenica dr. Jasna Vince poslali u povodu njegove smrti.

Na kraju se nazočnima obratio njegov sin Davor, inače liječnik, specijalist ginekologije, ističući kako je njegov otac uvijek imao pravu riječ za sve, koji je znao pozorno slušati, a u utorak je otišao tiho, ostavivši veliku prazninu.

Sprovod će se održati sutra u 11 sati na Gradskom groblju u Puli. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater