karnevalsko doba u štinjanu

Zašto je pust izbačen iz vrtića Dado i djeca ga žele poslati u svemir?

| Autor: Ankica BUTKOVIĆ
(Foto: DV Dado Štinjan)

(Foto: DV Dado Štinjan)


U ovim danima karnevala kada maškare vladaju u dječjem vrtiću Dado u Štinjanu vlada veselo karnevalsko raspoloženje. Vidjevši pusta na Velom Vrhu studentica Ena Kurelović iz Sveučilišta Jurja Dobrile izradila je s djecom pusta koji jako voli slatkiše pa ima veliki trbuh i pokvarene zube.

Djeca su kroz igru analizirala krivnju pusta i dali mu ime Krivac Krivi. Kroz razgovor s lutkom djeca su nabrojala za što je sve kriv. Kriv je zato što baca smeće po ulici, rukama udara parkirane automobile, ne gleda lijevo i desno pri prelasku ceste, ruga se djeci da im je odjeća ružna, da se ne znaju spustiti niz tobogan, noću pravi galamu pa djeca ne mogu spavati, baca plastiku i hranu u more, gađa se kamenčićima, plaši djecu, glupira se, udara, grize, ruga, štipa, sa nikim se ne druži, nervira druge, uzima i oblači tuđe kostime iz maškara.

(Foto: DV Dado Štinjan)(Foto: DV Dado Štinjan)

Pa koja je onda kazna za tog krivca? Djeca su ga željela zapaliti, ali to nisu mogla učiniti jer je opasno i treba dozvola vartogasaca. Zato su djeca predložila da sjedi u kutu, da vrati sve što je uzeo ili kupi novo, da ne smije koristiti mobitel, da ga odvedu u šumu i tamo ostave ili pošalju u svemir ali nemaju raketu. Na kraju je završio na klupici ispred vrtića kako bi dobro razmislio o svom ponašanju jer takav ne može u vrtić.

Naposljetku jedna je djevojčica zaključila "pust je lutka ljud koji se pali, izrađuje se kako bi se ljudovi zabavili, galamom otjerali zimu i pjesmom i plesom dozvali proljeće".

(Foto: DV Dado Štinjan)(Foto: DV Dado Štinjan)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater