OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE

Andreja Plahutar Cestarović završio na stupu srama nasred Minjerskega brega

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Snimio Mirjan Černeka)

(Snimio Mirjan Černeka)


Pust je od pamtivijeka krivac za sva zla pa tako i sovinjski Andreja Plahutar Cestarović, nadimka Ničkoristi, s prebivalištem u Podritnjaku, zaposlen u Istrijanskim cestama žnj.d.o.o., na radnom mjestu Grande Capo di tuti capi, a kojega su Sovinjske mačkare vezale na stup srama nasred Minjerskiga brega, jer već godinama čekaju na sanaciju odrona županijske ceste Minjera - Sovinjak.

Se gre naopak i remengo

"Njegova obećivanja čakamo još od 2018. leta. Sako leto obećiva, obećiva i obećiva, a se gre naopak i remengo. A vero nas je najev i smo se natulili pa storili kažin. Ćepali smo ga kako leži u karjoli, zgrabili ga pa zavezali na štant sramote i tu naopak, noge pozguron i glava pozdulon. Kad je delav se naopak, naj bije anke vežen naopak. Poli kraj smo obesili Evropska bandera da ako slučajno vidi Merkjelica forši nan pošaje kak juro pa bomo sami rešili te odrone", poručili su iz Sovinjskih mačkara i svih objavom na društvenim mrežama zamolili: "pomori nan dikako anke ti, ako vidiš ta objava lajkaj, šeraj, pipkaj, tipkaj, stiskaj, čin već da pride vaje du Brisela. Delamo humanitarna akcija za zbrat čin već šoldi da pomoremo kupit još kak šenjov da stave na staza dok ne rešijo problem."

(Snimio Mirjan Černeka)Pust Andreja Plahutar Cestarović platio glavom (Snimio Mirjan Černeka)

Prevedeno sa sovinjskog mjesnog govora, dionica kod velikog zavoja na cesti od Minjere prema Sovinjaku problematična je sve otkako je 2018. godine, uslijed velikih kiša, došlo do odrona te je rubni dio ceste ostao u zraku. Na tom su mjestu 2021. godine nakon što su cestari, umjesto sanacije, postavili još dva nova znaka opasnosti, mještani nadahnuto postavili La Linea novi prometni znak koji znači "Oprez - cesta u zraku!" Nacrtali su animiranog junaka crtanog filma talijanskog autora Osvalda Cavandolija i time ponovo upozorili na problem urgirajući da se kritična dionica sanira, no još se ništa nije poduzelo. Sada su u Sovinjskim mačkarama za sve okrivili pusta koji će platiti za svoja nedjela.

Štracari i Sovinjski kanon

Taj kutak sjeverne Istre od tradicije predstavljaju "Sovinjski pusti", grdi pusti ili štracari, zvončari prepoznatljivi po odijelu na koje je ručno prišiveno tisuće raznobojnih krpica "cundri" i po palici od smreke ili crnog graba na čije su korijenje obješeni zvonci. Zvonjavom tjeraju zle duhove zime i prizivaju proljeće.

(Snimio Mirjan Černeka)Čekaju pomoć Bruxellesa (Snimio Mirjan Černeka)

Dio pusne tradicije je i Sovinjski kanon koji se spominje i u narodnoj predaji. Kada su Sovinjak i Zrenj, župa na suprotnom brežuljku, zaratili, u Sovinjaku su izradili kanon na postolju od starog voza, s cijevi od drva smokve. Okupili su se oko njega, napunili ga s barutom no kada su ga zapalili, cijev je eksplodirala. Stradali su svi izuzev jedinog preživjelog koji je komentirao "Ako je toliko mrtvih u Sovinjaku, kakvu li je tek štetu top napravio u Zrenju!".

(Snimio Mirjan Černeka)Rubni dio ceste u zraku (Snimio Mirjan Černeka)

Maskenbal i Klobasijada u Sovinjaku

Maskenbal i Klobasijadu ovog petka priređuju u Društvenom domu Sovinjak. U program u 18 sati uvode maškarane briškula i trešete. U 19.30 sati na rasporedu je Klobasova, degustacija i ocjenjivanje domaćih klobasica Buzeštine, a u 22 sata maskenbal uz Trio Lipa.

Maškarani park u Buzetu

Maškarani park već će se tradicionalno, u sklopu Buzetskog karnevala, otvoriti ove subote u 15 sati kod Narodnog doma u Buzetu. Maškarane skupine Sovinjaka, Svetog Ivana, Jedinstva, Svetog Martina, Roča, Štrpeda i Krušvari, kojima će se ove godine pridružiti i zajednička grupa Savjeta mladih i Društva "Naša djeca", postavit će svaka po jednu masku i maškaranu konstrukciju.

Iva Jeletić Prodan, predstavnica organizatora Buzetskog karnevala: Turističke zajednice, Grada Buzeta i gradskog komunalca "Parka", najavila je i jedan novi sadržaj, prezentaciju tradicionalnih jela karakterističnih za vrijeme maškara. Svaka grupa donijet će neku od gastro delicija kojima se inače dočekuju maškare prilikom maškaranih obilaska naselja, od kupusa, ombola i kobasica, skroba, do kroštula, fritula, ali i domaćeg vina i žestica. Tako će posjetitelji moći upoznati i taj dio gastro ponude vezan uz pusnu tradiciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater