Rade punom parom

Pulska tvrtka zapošljava osobe s invaliditetom. "Tu smo, u gradu. Nudimo kompletan proizvod, ali i jednu lijepu priču"

Zahvalni smo našim sugrađanima koji nas podržavaju, koji dođu i pogledaju tu proizvodnju, a ona je danas gotovo rijetkost. Tog fizičkog šivanja je nešto manje, jer moramo zaraditi za naše plaće, ali imamo upita. Radili smo i vjenčanice, krinoline, haljine za pričest i krizme, a neke su izvan gabarita pa se kod nas mogu sašiti po mjeri. Cijene ovise o materijalu, ali mislim da smo konkurentni na tržištu

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Tekop Nova (Snimio Milivoj Mijošek)

Tekop Nova (Snimio Milivoj Mijošek)


Pulski Aquarium, nedavno nagrađen Zlatnom kunom Hrvatske gospodarske komore kao najbolje malo poduzeće u Hrvatskoj, ostvarilo je još jednu uspješnu poslovnu suradnju, i to sa zaštitnom radionicom Tekop Nova koja zapošljava osobe s invaliditetom. Za Aquarium šiju radnu i zaštitnu odjeću. U Aquariumu su se pritom rukovodili željom za poticanjem lokalne proizvodnje, ali i podizanjem društvene odgovornosti podupiranjem zapošljavanja sugrađana s invaliditetom.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Prva narudžba odjeće krojene po mjeri već je stigla u akvarij, a naši djelatnici su je isprobali i iskazali veliko zadovoljstvo zbog praktičnosti, udobnosti i kvalitete dobivenog proizvoda, kažu iz Aquariuma.

Zaštitnu radionicu Tekop Nova osnovali su 2003. godine Istarska županija, Grad Pula i Savez samostalnih sindikata Hrvatske u svrhu zapošljavanja osoba s invaliditetom, a počela je raditi u svibnju 2004. godine. Trenutno zapošljava 36 radnika, među kojima je 20 osoba ili 55 posto s nekom vrstom invaliditeta, a riječ je o gluhim, autističnim te osobama s tjelesnim oštećenjima i mentalnom retardacijom. U radionici šiju radna odijela - uniforme gradskim komunalcima, ali šiju i za hotelske i ugostiteljske te medicinske programe. I građani, međutim, mogu koristiti njihove usluge, žele li da im se nešto sašije po mjeri te ukoliko žele porubiti ili prepraviti odjeću.

Osnovna djelatnost Tekop Nove je proizvodnja radne i zaštitne odjeće te će uskoro, a nadaju se početkom ljeta, s radom u sklopu objekta započeti i praonica rublja, i na taj način proširiti svoju osnovnu djelatnost.

Ravnateljica radionice Mihaela Zubić primila nas je u ugodnim prostorima Tekop Nove, smještenim na mjestu nekadašnjeg derutnog zdanja koje je bilo u sastavu bivše kasarne "Vladimir Gortan" u Šijani, a posvjedočili smo da se ovdje doista radi punom parom.

- Imamo puno suradnji u Puli i to sa svim komunalnim poduzećima, a radimo i s hotelijerima kroz hotelijerski i ugostiteljski program, s Plavom lagunom, Valamarom i Valaltom. Bavimo se i medicinskim programom: uglavnom se sva zaštitna radna odjeća šiju kod nas, a od ove godine surađujemo i s pulskim Aquariumom. Šijemo njihove uniforme s logom, a to je i inače naš uobičajen rad, kaže Zubić. Prilikom obilaska šivaonice imali smo prilike vidjeti radna odijela za radnike Herculanee koja se upravo šiju, a saznajemo da je riječ o zimskim uniformama.

(Snimio Milivoj Mijošek)Mihaela Zubić (Snimio Milivoj Mijošek)

Budući da u radionici radi 55 posto osoba s invaliditetom, a uvjet da bi ostvarili status zaštitne radionice je 51 posto, Tekop Nova ne samo da udovoljava, već postotkom i premašuje uvjete.

- Izvrsni su radnici, a uspona i padova ima kao u svakom kolektivu, opisuje nam ravnateljica svoje radnike i radnu atmosferu.

- Sve što se događa, kao i ako dođe do nekog problema, rješavamo u hodu, ali riječ je o odličnim radnicima koji vole raditi, a i nerado odlaze na bolovanja, samo onda kad su jako bolesni. Jer, svi se mi osjećamo ispunjeno kad privređujemo, kad se osjećamo korisni, zadovoljni smo, imamo odlične uvjete za rad, a mislim i da je okruženje dobro. Svake godine poboljšavamo radionicu novim strojevima, tako da možemo pratiti gospodarstvo, koje je ubrzano, a mi smo malo usporeniji, ali dovoljno brzi da uspijevamo u tome, kazuje Zubić, koja u više navrata naglašava da svi zajedno funkcioniraju kao obitelj.

Posao je dinamičan, na svakom stolu uz šivaći stroj stoje kupovi materijala, a vrijedni radnici okupirani su svojim poslom te nas gotovo i ne primjećuju. Osim uniformi, koje i sami imamo prilike vidjeti, šije se i za građane.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater