BESPLATAN PROJEKT

U Dječjem vrtiću Pula odnedavno odgajaju po Montessori programu

Montessori radionice pohađa 35 djece, a naglasak je na samostalnosti, na tome da polaznici do znanja dođu vlastitim zaključivanjem, rekla je ravnateljica DV-a Pula Mariza Kovačević * U Malom svijetu od iduće godine "Vrtić u prirodi"

| Autor: Jelena MILOVIĆ
U sklopu projekta omogućeno je produljeno radno vrijeme vrtića  (Ifoto:  Dječji vrtić Pula)

U sklopu projekta omogućeno je produljeno radno vrijeme vrtića (Ifoto: Dječji vrtić Pula)


U pulske vrtiće, čiji je osnivač Grad Pula, u sklopu projekta "Pulski vrtići za sretnije odrastanje", uvedeni su programi ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u produljenom radnom vremenu tih ustanova, od 16.30 pa sve do 20.30 sati. Riječ je o besplatnom programu koji, uz prethodni dogovor, mogu koristiti predškolarci matičnih vrtića, pa čak i djeca koja nisu upisana u vrtiće.

Projektom vrijednim gotovo 2,9 milijuna kuna, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, želi se uskladiti obiteljski i poslovni život na način da se radno vrijeme vrtića prilagođava radnom vremenu roditelja, da se uvedu novi programi ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, u produljenom radnom vremenu vrtića da bi se svoj djeci osigurale jednake mogućnosti, neovisno o socioekonomskom statusu obitelji, ali i obuhvatilo što više djece.

Ivana Sokolov, gradska pročelnica za društvene djelatnosti, na jučerašnjoj je konferenciji za novinare rekla da se projekt, koji je počeo 1. srpnja 2021., provodi do 1. studenog 2023. godine.

- Mi ćemo vidjeti kako protječe projekt s obzirom da traje još godinu dana, a kroz to vrijeme znat ćemo kako sve funkcionira. Nakon toga imamo cijelu sljedeću godinu da razvijemo koncept za 2024. U sklopu postojećih aktivnosti razvijaju se dva posebna programa u predškolskim ustanovama, koji će proširiti i obogatiti sadržaje odgojno-obrazovnog rada u produženom radnom vremenu. Samo osoblje će se educirati radi povećanja kvalitete i kreativnosti odgojno-obrazovnog rada te zdrave prehrane, rekla je Sokolov.

Kako to izgleda u praksi, pojasnila je ravnateljica DV-a Pula Mariza Kovačević. Projektu su se, veli, priključili tek nedavno, 17. listopada jer se čekala dobivanje suglasnosti za kraći, alternativni program, prema koncepciji Montessori te tako sada u područnom odjeljenju vrtića More sva predškolska djeca, u svim objektima DV-a Pula imaju mogućnost u produljenom radnom vremenu boraviti u radionicama koje se održavaju prema ovom konceptu. Uz razvoj ovog programa, roditeljima će se dati mogućnost da iduće godine upišu djecu u vrtić u sklopu šestosatnog ili desetosatnog programa.

- Dosad 35 djece pohađa besplatne radionice. Naglasak radionica je na samostalnosti djece, kao i da do usvojenog znanja dođu vlastitim zaključivanjem. Podižemo kvalitetu boravka u vrtiću na način da roditelji poslijepodne mogu dovesti djecu u radionice, a kroz njih će djeca dodatno nešto naučiti, prema već zadanom programu, rekla je Kovačević.

Produljeno radno vrijeme

Serena Sirotić, ravnateljica DV-a Rin Tin Tin, kazala je da su u toj ustanovi s projektom započeli još lanjskog svibnja, kada su omogućili produženi boravak za djecu od 16.30 do 20.30 sati, i to pet dana u tjednu, što su roditelji podržali. Za potrebe provedbe ovog projekta, odnosno jezične radionice, zaposlen je jedan odgojitelj.

- Djeca puno uče o talijanskim piscima i ilustratorima. Osim toga, izradili smo glazbeni verificirani program i sad čekamo verifikaciju. Kad je dobijemo, i to ćemo ponuditi djeci i roditeljima, objasnila je Sirotić te dodala da se želi podići ne samo kvaliteta usluge ove ustanove, već se želi izaći i ususret roditeljima koji rade u poslijepodnevnim satima.

Tamara Pranjić, ravnateljica DV-a Mali svijet, predstavila je tri aktivnosti, od kojih neke već provode, a za jednu čekaju verifikaciju resornog ministarstva. Već rade s potencijalno darovitom djecom, a nastavili su i s odgojno - obrazovnim radom nakon redovnog radnog vremena.

- Srijedom od 16.30 do 18.30 sati provodi se Baltazarova radionica: riječ je o radu s potencijalno darovitom djecom u koji je uključeno 19-ero mališana u dobi od pet i šest godina, u dvije radne skupine. Program provode dvije odgojiteljice zajedno s psihologinjom, pojasnila je Pranjić jednu od aktivnosti te najavila da će se, nakon verifikacije, iduće godine provesti i program "Vrtić u prirodi".

Za potrebe ovog projekta DV Pula raspisao je natječaj jer je bilo vrlo teško organizirati posao unutar ustanove, a trenutno je ondje zaposlen jedan licencirani odgojitelj. Takav je slučaj i u DV Rin Tin Tin, dok u DV-u Mali svijet s djecom aktivnosti provode postojeći radnici unutar ustanove.

Roditelji koji su zainteresirani da se njihova djeca, koja uskoro kreću u prvi razred, uključe u program, mogu se javiti ravnateljicama da bi saznali više detalja o samim radionicama, terminima i mogućnosti upisa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini