Drugačiji pristup odgoju

Otvara se prvi privatni Montessori dječji vrtić u Puli. Saznajemo detalje

Vrtić Histrići nalazit će se u Piranesijevom prilazu 2, u prostoru u kojem je ranije bio dućan boja i lakova * U skladu s Montessori metodom, odgojitelji usmjeravaju djecu prema samostalnom rješenju određenog problema

| Autor: Marcello Rosanda
Piranesijev prilaz 2 (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Piranesijev prilaz 2 (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Dječji vrtić Histrići uskoro otvara svoja vrata na pulskom Vidikovcu, i to prvi privatni Montessori dječji vrtić u Puli. Nalazit će se na adresi Piranesijev prilaz 2, u prostoru u kojem je ranije bio dućan boja i lakova, javljaju nam Lara Opeka i Renata Kovačević, odgojiteljice predškolaraca s bogatim iskustvom rada u dječjem vrtiću. Uz to, dodatno su pohađale Montessori edukaciju i diplomirale kao Montessori odgojitelji.

"Prostor se nalazi na atraktivnoj i mirnoj lokaciji i raspolaže vlastitim dvorištem. U blizini su velika dječja igrališta, šetnica i prekrasna šumica, što nam daje mogućnost da puno vremena boravimo u prirodi, na svježem zraku. U vrtiću će biti jedna mješovita skupina za djecu od navršene treće godine do polaska u školu", kažu nam naše sugovornice i napominju da će, primjerice, roditelji moći birati između mesnog i vegetarijanskog jelovnika za djecu.

"Tijekom pohađanja edukacije i aktivnog ulaska u Montessori pedagogiju jednostavno smo znale da je to ono što želimo pružiti djeci i roditeljima našeg grada. Lara je završila i glazbenu školu te priprema glazbene radionice za djecu koje će se odvijati tijekom jutra. Montessori pedagogija nas je oduševila svojim pristupom i načinom odnosa prema djeci. Fascinantno je da metode Marije Montessori koje su zaživjele prije više od sto godina i danas u suvremenom svijetu i svim naprednim tehnologijama djeluju jednako kvalitetno i poticajno za djetetov razvoj", kažu.

Objašnjavaju da se takav način odgoja djece temelji na motu "Pomozi mi da to učinim sam", gdje se od odgojitelja traži da djecu usmjerava prema samostalnom rješenju određenog problema. Mlađa i starija djeca rade zajedno jer se time želi potaknuti razvoj empatije kod starijih, odnosno osamostaljivanje u mlađih.

Usto, Montessori pedagogija za cilj postavlja jačanje djetetovog samopouzdanja i izgradnju njegove samostalnosti jer će se tako dijete odvažiti, otkrivati sve svoje mogućnosti i bez straha doći do rješenja na različite načine.

"Osnovno polazište ove metode je uvažavanje individualnosti svakog pojedinog djeteta, učeći ga operativnim znanjima u područjima života u kojima će kasnije sudjelovati kao odrasla osoba. Nevjerojatne brze promjene koje se događaju u današnjem svijetu navode nas da u djeci počnemo njegovati želju za učenjem od najmlađe dobi koja će trajati čitavog života te im pomoći da postanu samosvjesne, samopouzdane i odgovorne osobe", kažu Lara i Renata.

"Okolina je primjerena potrebama djeteta i nudi sve što djetetu treba za optimalan razvoj. Nazivamo je i 'pripremljena okolina'. Ona potiče dijete na istraživanje i otkrivanje, ispunjava stvarne djetetove potrebe i omogućuje razvoj njegove osobnosti. Strukturirana je i pomno pripremljena, uključuje niz dogovorenih pravila, a omogućuje i veliku slobodu", kažu, između ostalog, mlade pulske Montessori odgojiteljice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater