NAJJAČI ADUT

U ISTRI PRAVO GLASA IMA OKO 3 TISUĆE ČLANOVA: Anton Kliman jedini kandidat za predsjednika istarskog HDZ-a?

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Anton Kliman (Snimio Milivoj Mijošek)

Anton Kliman (Snimio Milivoj Mijošek)


Nakon prilično uvjerljive pobjede na nedavnim parlamentarnim izborima članovi HDZ-a ovog će mjeseca ponovno na birališta kako bi nastavili unutarstranačke izbore, te izabrali nove čelnike i vodstva lokalnih i županijskih organizacija stranke. Proces izbora počeo je u ožujku, kada su izabrani predsjednik i zamjenik predsjednika te četiri potpredsjednika stranke. Nakon izbora Andreja Plenkovića, Tome Medveda, Olega Butkovića, Ivana Anušića, Zdravke Bušić i Branka Bačića zbog epidemiološke situacije proces izbora u vladajućoj stranci je suspendiran.

Nastavak je zakazan za nedjelju 22. studenog kad će se održati prvi krug izbora za predsjednike i dopredsjednike gradskih, općinskih i županijskih organizacija HDZ-a za što je jučer okončan postupak kandidiranja. U Istri će pravo glasa imati nešto više od 3 tisuće članova HDZ-a koji će za nova stranačka vodstva glasati po principu jedan član, jedan glas. Imena svih kandidata koji ulaze u izbornu utrku bit će poznata u ponedjeljak do kad će bit okončan proces ocjene pravovaljanosti predanih kandidatura, nakon čega kreće predizborna kampanja.

Ono što je sad već vrlo izvjesno je to da će predstojeći izbori donijeti smjenu na čelu županijske organizacije stranke, ali prema svemu sudeći i značajan zaokret u politici te stranke na Poluotoku. Na spomenutim zadnjim parlamentarnim izborima dugo vremena otpisani Anton Kliman dokazao je da uvjerljivo najjači adut stranke s ove strane Učke, a svojim nastupima i velikim brojem preferencijalnih glasova koje je osvojio na njima konačno uvjerio i predsjednika Plenkovića da je političar koji u budućnosti zaslužuje daleko više njegova povjerenja. Potvrdio je to i u nekim vrlo zapaženim i značajnim lokalnim inicijativama. Pred početak sezone „kumovao“ je sastanku malih brodara s predstavnicima Nacionalnog parka Brijuni i svih nadležnih institucija na temu naplaćivanja oplovljavanja oko otočja Brijuni. Radi se o problemu zbog kojeg mali brodari s juga Istre prosvjeduju već godinama, a na dogovorenom sastanku po tom je pitanju pronađen zadovoljavajući kompromis za proteklo ljeto. Vrlo važnu posredničku ulogu Kliman je imao i u tzv. slučaju BAT u kojem se, već nakon prvih informacija o tome da ta multinacionalna kompanija zbog nezadovoljstva poduzetničkom klimom razmišlja o odlasku iz Hrvatske, značajno angažirao kako bi vodstvo TDR-a o tom problemu moglo razgovarati s premijerom Plenkovićem.

Premijer je u srpnju posjetio tvornicu u Kanfanaru i tom prilikom obećao kako će Vlada učiniti napore da proizvodnju duhana i ovog značajnog investitora zadrži u Hrvatskoj. Dobar rezultat na izborima i Klimanu je dao dodatno samopouzdanje, pa je već nakon tih izbora on neformalno i najavio svoje ambicije da u svoje ruke preuzme kormilo HDZ-a u Istri. „HDZ u Istri čeka transformacija u jednu ozbiljnu stranku. Preduvjet našeg mijenjanja bio je dobar rezultat u Istri, a ostvarili smo odličan! Osvježit ćemo se i kadrovima i idejama. Konačno smo uhvatili tu nit političkog nastupa i razmišljanje koje prolazi u Istri. Na tome ćemo graditi našu budućnost na Poluotoku“, nedugo nakon što su bili poznati izborni rezultati kazao je Kliman u razgovoru za Glas Istre.

U međuvremenu ta namjera je očito do kraja sazrijela, a dokaz za to su prikupljeni potpisi potpore i kandidatura za predsjednika istarskog HDZ-a koju je Kliman jučer predao izbornoj komisiji. Prema neslužbenih informacijama dosadašnji predsjednik županijske organizacije Jurica Šiljeg odustao je od nove kandidature za tu poziciju, pa nije poznato hoće li za poziciju prvog čovjeka stranke u Istri biti i drugih kandidata. Nakon izbora novih predsjednika i potpredsjednika HDZ-ovih lokalnih organizacija slijede delegatski izbori - ali delegatski za članove općinskih, gradskih i županijskih odbora HDZ-a, a završni čin dogodit će se na Općem saboru, na kojemu će se birati članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter