UGROŽENA VRSTA

U akvatoriju između Fažane i Peroja PRONAĐENA JOŠ JEDNA PREŽIVJELA PERISKA

Na tri metra dubine Marin Trošić pronašao je živu perisku o čemu je javio pulskom Aquariumu

| Autor: Jasna ORLIĆ
Živa periska nađena u akvatoriju između Peroja i Fažane

Živa periska nađena u akvatoriju između Peroja i Fažane


Na potezu između Fažane prema Peroju naš sugrađanin, Marin Trošić na tri metra dubine uočio je jednu živu plemenitu perisku. Nadležnima smo dojavili pronalazak kako bi se jedinka po protokolu pregledala i zaštitila, a mi smo i sami pregledali teren. Ustanovili smo da jedinka vrlo dobro odgovara na podražaj, javljaju iz pulskog Aquariuma na svojoj službenoj facebook stranici.

Svaki pronalazak žive plemenite periske - najvećeg školjkaša i endema Mediterana izuzetno je važan i uvećava šanse za opstanak ove vrste koja se nalazi u ozbiljnoj opasnosti od izumiranja.

Nedavno su članovi udruge Eko more i Ronilačkog kluba Centar iz Medulina javili o pronalasku još jedne jedinke. Sustavno pretražuju podmorje Sjevernog Jadrana od prošle jeseni i do sada su pronašli sedam preživjelih jedinki ove najveće jadranski školjke. Svaka je dobila svoje ime Tara Sara, Mara, Pina, Klara, Ulika i Nela.

Zvonko Mikić iz Labina javio je još u lipnju o pronalasku još jedne žive jedinke koju je pronašao u podmorju ispred Rapca. Kaže da je o tome obavijestio Ministarstvo.

O mjerama zaštite pronađenih periski vode računa stručnjaci Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja - Zavod za zaštitu okoliša i prirode, NP Brijuni, JU Natura Histrica ...

Sukladno protokolu Svjetske unije za zaštitu prirode IUCN-a, postavljaju se kolektori za prihvat ličinki plemenite periske, pri čemu se u velikoj mjeri koriste reciklirani materijali (užad, mrežice, plutače) kako bi i na ovaj način, barem simbolično smanjili onečišćenje Jadrana. Pinna nobilis - plemenita periska mrijesti se od lipnja do kolovoza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini