STIGLE U PULSKI AQUARIUM

ODLIČNE VIJESTI ZA SPAS UGROŽENE VRSTE Kod Brijuna i Medulina pronađene ličinke i odrasli primjerak PERISKE

| Autor: Borka PETROVIĆ
Fotograf i ronilac Marinko Babić pronašao je perisku u uvali Bijeca kod Medulina na 2,5 metara dubine

Fotograf i ronilac Marinko Babić pronašao je perisku u uvali Bijeca kod Medulina na 2,5 metara dubine


Iz Nacionalnog parka Brijuni Auquarium Pula stigle su ličinke plemenite periske (Pinna nobilis), veličine 1,5 centimetara. Smještene su u poseban bazen s filtriranom morskom vodom te su ih djelatnici odmah nahranili. Ličinke su sakupljene s kolektora koji su postavljeni u uvali Javorike na Velikom Brijunu na dubini od dva do deset metara te s kolektora iz uvale Pisak na Malom Brijunu koji su postavljeni na dva i četiri metra dubine. Sveukupno se očekuje oko desetak ličinki od kojih je zasad većina s Malog Brijuna.

Ovu akciju provodi izv.prof.dr.sc. Tatjana Bakran-Petricioli s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i njezini suradnici u sklopu projekta "PinnAdriaNet" te uz pomoć donacije od 10 tisuća kuna koju je PMF dobio od Grada Crikvenice za akciju "Spasimo plemenitu perisku od izumiranja".

foto

Pulski akvarij s Forta Verudele u bazene smjestio velik broj zdravih periski

Naime, dr. Bakran-Petricioli i dr. Silvija Kipson su 2017. godine u okviru projekta Merces, čiji je glavni cilj obnova degradiranih morskih staništa, uspješno provele transplantaciju periski iz pulske luke u Nacionalni park Brijuni te su spoznale da je, pod određenim uvjetima i na područjima koja su zahvaćena masovnim pomorima, još neko vrijeme moguće prikupiti ličinke plemenite periske. Stoga su pokrenule inicijativu postavljanja kolektora za mlađ - "PinnAdriaNet" kojoj su se pridružile kolege iz više akademskih institucija, istraživačkih instituta, javnih ustanova i nevladinih udruga diljem Hrvatske.

Dodajmo još jednu dobru vijest, da je fotograf i ronilac Marinko Babić s ekipom iz Ronilačkog kluba EKO more, nakon niza neuspješnih potraga, pronašao plemenitu perisku u uvali Bijeca kod Medulina, na 2,5 metara dubine i o tome obavijestio nadležno ministarstvo.

Podsjetimo, periske u istarskom podmorju suočavaju se sa smrtonosnom zarazom u obliku parazita Haplosporidium pinnae. Ta je praživotinja uzrokovala masovnu smrtnost periski u cijelom Sredozemlju, a dr.sc. Milena Mičić, vlasnica pulskog Aquariuma, pokušava istarske periske spasiti od izumiranja. Naime, tim pulskog Aquariuma s Forta Verudele zarazu je preduhitrio te iz mora izvadio i u bazene smjestio velik broj zdravih periski. Bude li se sve odvijalo po planu, ta bi skupina školjaka mogla predstavljati novi početak za ovu vrstu. Njih 300-tinjak sada su možda i jedina garancija opstanka vrste i rijetke zdrave periske na cijelom Mediteranu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter