DUALNA ENERGIJA

NAKIT OKOR, MINIMALIZAM U SPOJU MASLINE I EPOKSI SMOLE: Želimo da se kupci zaljube u naš proizvod

| Autor: Lara BAGAR


Nismo počeli s maslinom kao prvim odabirom već se ona nametnula svojom pričom, kvalitetom i ljepotom. Sa kaučukom izgleda muški, dok je u kombinaciji s medicinskim čelikom ili u izdanju naušnica ženski, profinjen i elegantan

Gdje Skandinavski minimalizam susreće Mediteran, tako bi se najjednostavnije mogao opisati OKOR. Neobičan nakit isto tako neobičnog imena. Istovremeno decentan i moćan, privlači i muškarce i žene.

Univerzalan, urban odiše elegancijom i profinjenošću.

OKOR je spoj. Spoj masline i epoksi smole. Spoj tradicije i suvremenog. Spoj dugogodišnjeg prijateljstva i različitih no opet komplementarnih umjetničkih senzibiliteta.

Dva prijatelja. Jedan je surfer, drugi slikar. Zajedno tvore kreativnu mušku simbiozu. "Cijelo smo vrijeme u nekoj pacifističkoj, konstruktivnoj svađi u kojoj se zna početak i kraj", objašnjavaju nam. Ne žele se eksponirati. Smatraju da nakit govori umjesto njih. Stoga se u tekstu nalazi samo nakit umjesto njihova portreta.

Ne žele staviti svoju fotografiju. "Naš je rad bitan, ne mi", poručuju. Njihova priča je zaokružena, ima početak i kraj. I jedan i drugi velike su estete. Kroz život bavili su se slikarstvom, uređenjem interijera, kompozitima u domeni surf opreme i muških odjela te mnogim drugim granama estetike i ne samo. Spojila ih je zajednička ljubav prema drvu i lijepim stvarima.

"Zanimljivo je da nismo počeli s maslinom kao prvim odabirom već se ona nametnula

svojom pričom, kvalitetom i ljepotom.", pričaju nam.

Šest tehnologija

Odakle naziv, neobičan je? Kažu da je sam naziv OKOR homage s osobnim značenjem a prema čovjekovoj najvećoj ljubavi.

Dvije različite materije koje stvaraju harmoniju. Jedan nakit koji je unisex. Dualna energija. Sa kaučukom izgleda muški, dok je u kombinaciji s medicinskim čelikom ili u izdanju naušnica ženski, profinjen i elegantan. "Tirkiz je najtraženiji. Prodaje se zimi jer podsjeća na more. Zanimljivo je da ga u zadnje vrijeme više kupuju muškarci", objašnjavaju dečki.

Neobičan je. Minimalizam za sobom često povlači oštre, jasno definirane geometrijske oblike, ovdje su oni u svojoj geometriji nedefinirani, jer proizlaze iz nekih prirodnih tekstura kakve samo maslina može podariti.

"Spojili smo to sa stoljetnom istarskom maslinom jer je najbolje i najzahvalnije drvo. Što je starija to je ljepša. Ima čudesne šare. Drvo su najčešće donacije maslinara koji obožavaju i cijene to predivno stablo te su presretni kada mu mi udahnemo novi život kroz implementaciju u naše unikatne proizvode. U proizvodnji se koristi čak šest tehnologija i preko 20 faza izrade što zahtjeva i neko tehnološko predznanje. Kod miješanja boja svaki put nastaje nešto novo i ponekad nepredvidivo.", objašnjava Dragan.

Nakit nastaje u serijama. E serija je oznaka za earrings , C serija za composite , D serija za design, dok je K serija za konus.

"Osim što je ovo priča o autohtonoj istarskoj maslini, želimo naglasiti da se mi isključivo vodimo ljepotom. Želimo da se netko zaljubi u naš proizvod kad ga vidi, poetično će oni.

U Hrvatskoj je moguće zaljubiti se u OKOR diljem obale, od Umaga do Dubrovnika. U Puli se može naći u KOMO-u, Muzeju maslina, u Rovinju u galeriji Brek i Panula, u Poreču u SoleLuna store itd. No, Internet radi svoje, tako je OKOR u kratko vrijeme završio na raznim stranama svijeta. Kako se nalazimo u vremenu eksplozije raznih trendova koji se mijenjaju brže no ikada izgleda da smo ipak zasićeni uniformiranom konfekcijom koja je posvuda pa se čovjek želi izdvojiti kao individua", pričaju nam dok nam pokazuju OKOR proizvode.

Znoj, trud i rad

"To su naši kupci? Ljudi koje žele nositi komad nakita koji nitko drugi više neće imati .Unikat.", gotovo će unisono. Svaki komad je neponovljiva priča jer je rađen od različitog komada drva ,različite boje smole te njihovog međusobnog odnosa i omjera . Ručno obrađen svaki put do forme koje zadovoljava trenutak u oku umjetnika. U svakog su utkani sati rada i u konačnici izrada jednog traje i do nekoliko dana. Samo rad i naravno ljubav, to je taj amalgam potreban za realizaciju nečega posebnog. "Evo savjeta za nekoga tko želi krenuti u takvu priču, završavaju " Iza toga stoji znoj, trud i puno rada". Samo tako se može stvoriti nešto što se može izdvojiti iz mora ponude. To je jedini pravi put do rezultata ali treba izdržati.

Dragan i Andrija su izdržali, a mi smo se okoristili jedinstvenim unikatnim komadom s mirisom mora i masline.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum