(Filip ŠKATAR)
Samo ovdje u cijelom gradu možete kušati izvrsne sladoledne rolice koje će vlasnica i voditeljica ljupkog lokala Jelena Burić pripremiti upravo pred vama, od svježih sastojaka, bez aditiva, umjetnih boja i aroma. U ponudi su i ledene lizaljke, američke palačinke i smrznuti jogurt
Slastičarnica Flaviani desserts, otvorena prije dva ljeta u samom središtu Pule, ljubiteljima finih zalogajčića nudi svojevrstan slatki slow food. Samo ovdje u cijelom gradu možete kušati izvrsne sladoledne rolice koje će vlasnica i voditeljica ljupkog lokala Jelena Burić pripremiti upravo pred vama, od svježih sastojaka, bez aditiva, umjetnih boja i aroma.
Na ledenu ploču prvo spušta šaku svježih malina, koje dobavlja od OPG-a Fuček, potom izlijeva šalicu sladoledne smjese, pripravljene od mlijeka, vrhnja i šećera, i zatim vještim potezima, uz pomoć dvaju špatula, kreira ledenu slasticu. Usitnjava voće i miješa smjesu te je na koncu razmazuje u tankom sloju po ploči na čijoj se temperaturi od minus 30 stupnjeva slastica ledi, nakon čega ju je moguće elegantnim potezima špatule sastrugati i formirati rolice. Cijeli postupak traje dvije do tri minute. Treba biti strpljiv i uživati u kreativnom procesu. Rolice se slažu u čašicu i, po želji, ukrašavaju voćem, šlagom, keksićima. Rolice s malinama vizualno su atraktivne, podsjećaju na ružin cvijet, jedinstvenog su okusa. Uvijek se, prema želji, obogaćuju sezonskim voćem pa se, umjesto vrlo traženih malina, mogu kušati u kombinaciji s breskvom, dinjom ili nekim drugim voćem. Čašica stoji 18 kuna što je, u odnosu na kvalitetu i količinu, vrijednost za novac, pogotovo u usporedbi s bezobrazno malim kuglama koje se u konkurentskim slastičarnicama prodaju i po 15 kuna.
Sve što je dobro
- U rolice ide sve što je dobro. Ako ne pronađemo dobru dinju, onda je niti ne nudimo i na to upozorimo goste. Od ove godine nudimo i vlastite ledene lizalice od maline, naranče i limuna, bez umjetnih boja i aroma. Doslovno izmiksamo voće i zaledimo ga, uz dodatak limuna, koji daje osvježavajuću notu, kaže Jelena. Osim rolica, nude i smrznuti jogurt i američke palačinke, kombinirane s različitim preljevima. Sve to možete zaliti pravom jakom turskom kavom, koju preferiram u odnosu na popularnu moku.
Sa smrznutim jogurtom su zapravo i počeli jer tad ga nije bilo u gradu.
- Svidjela nam se ideja sa svježim voćem, raznim dodacima, bombončićima. S vremenom smo saznali da postoji tajlandska tehnika izrade sladoleda na brzozamrzavajućoj ploči, na kojoj pripremamo sladoledne rolice s raznim dodacima: od voća, keksa, kave, maslinovog ulja s bijelim tartufom, do lani uvedenog matcha čaja te Kinder buena, kaže Jelena.
Osim toga, u ponudi su uvijek dvije vrste tekućih sladoleda i njihova kombinacija. Početkom ljeta bio je vrlo tražena crna vanilija, potom čokoladni sladoled, a mi smo kušali Black hawaii, odličan crni sladoled s jakim gorkastim okusom kakaa i kokosa, koji je u ponudi bio svega 20-ak dana jer se okusi ovdje stalno mijenjaju. Tu su i deserti u čaši: cheesecake sa šumskim voćem i Oreo cheesecake.
(Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)