u 80 posto slučajeva riječ je o muškarcima

Pogled koji ubija: Više od 250 osoba poginulo SNIMAJUĆI SELFIEJE


Koliko ste daleko spremni ići da biste snimili savršeni selfie? Novi podaci kažu da je u posljednjih nekoliko godina u smrt tako otišlo više od 250 ljudi. 

I dok se čini da je zaluđenost selfiejima, nastala u razdoblju rasta popularnosti društvenih medija uglavnom bezazlena razbibriga, američki znanstvenici raspolažu podacima po kojima ovaj fenomen još uvijek ima fatalne posljedice, osobito među mladima. 

Između 2011. i 2017., 259 osoba smrtno je stradalo pokušavajući snimiti taj impresivni selfie u nekoj ekstremnoj situaciji, podaci su istraživača najveće svjetske bibliografske medicinske baze podataka pohranjeni u Nacionalnoj knjižnici medicine SAD-a u Bethesdi.

Većinom se to događalo na opasnim lokacijama, primjerice na visokim zgradama, na planinama ili uz rub ceste. Utapanje, automobilske nesreće ili padovi s visokih zgrada i uzvisina najčešće su posljedice. 

Rezultati variraju ovisno o regiji i sredstvu, kažu američki istraživači. Polovina svih smrti kao posljedice nastojanja da se napravi dobar selfie zabilježena je u Indiji. U Americi je najviše onih koji su stradali pozirajući s vatrenim oružjem. 

Prosječna životna dob smrtno stradalih je 22 godine, a u 80 posto slučajeva riječ je o muškarcima. 

Američki istraživači kažu da su navedeni brojevi vjerojatno nepotpuni s obzirom na to da je riječ o novom fenomenu pa se podaci o ovakvim smrtnim slučajevima i ne evidentiraju. 

Da bi se ovome stalo na kraj stručnjaci savjetuju jasno označavanje područja na kojima se najčešće prave selfieji kao "zone zabrane selfieja". To bi ljude vjerojatno potaknulo na oprez. 

U Mumbaiju je dosad obilježeno 16 takvih zona, a slične mjere poduzele su Rusije i Indonezija. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter