VINO S POTPISOM:

"NOMAD" VINARIJE DOMAINE KOQUELICOT U GRAČIŠĆU Istarsko-bordoška kupaža za vruće ljetne dane


Olivier Ertzbischoffa i Jacqueline Marovac imali su početnu zamisao da u Istri od chardonnaya naprave ono što se u Francuskoj zbog klimatskih okolnosti ne može, primjerice macerirano vino, te da općenito kroz svoja vina spoje francusko iskustvo (oboje su prošli vinarsku specijalizaciju u Burgundiji) s istarskim potencijalima

Kad su 2011. godine u Gračišću zasnovali vinariju Domaine Koquelicot, Olivier Ertzbischoffa i Jacqueline Marovac imali su početnu zamisao da u Istri od chardonnaya naprave ono što se u Francuskoj zbog klimatskih okolnosti ne može, primjerice macerirano vino, te da općenito
kroz svoja vina spoje francusko iskustvo (oboje su prošli vinarsku specijalizaciju u Burgundiji) s istarskim potencijalima. Bijela vina i pjenušci prvih su im godina prvenstveno bili u fokusu, s naglaskom na chardonnayu kao internacionalnoj sorti i na malvaziji kao istarskom favoritu među bijelim sortama.

Za sjedište svoje vinarije izabrali su staru kamenu kuću u samom središtu Gračišća, odmah do župne crkve Sv. Vida, koju su kupili i obnovili. Kako se vinarija nalazi u najužoj povijesnoj jezgri Gračišća, pažnju namjernika neizostavno privlači za naše podneblje neuobičajeni natpis - Domaine Koquelicot, s velikim stiliziranim makovim cvijetom iznad natpisa i s naznakom otisnutim mnogo manjim slovima: Istrian wines. Tko dobro poznaje francuski jezik, znat će da riječ koquelicot znači - mak, odatle makov cvijet na oznaci odnosno logotipu ove vinarije, dok riječ domaine u kolokvijalnom francuskom znači - vinograd, otprilike kao kad mi ovdje za neku vinogradsku parcelu uopćeno kažemo brajde. A naziv Koquelicot odnosno mak za svoju su vinariju izabrali vodeći se šaljivom analogijom: ako se od
maka proizvodi opijum koji izaziva ovisnost, Koquelicot će proizvoditi vina koja će svakoga tko ih kuša učiniti ovisnima o njima.

Ekskluzivno vino

Tako se kroz prvih nekoliko godina vinska paleta vinarije Domaine Koquelicot u Gračišću začela oko etiketa Belaigra (chardonnay s crvene i bijele zemlje, odnosno iz istočne i zapadne Istre, odležan deset mjeseci u hrastovim barrique bačvama); Epicuria (chardonnay maceriran dva dana, a zatim odležavan u barriqueu 10 mjeseci); Santa Chiara (kupaža od 85 posto malvazije i 15 posto chardonnaya); Fugaz (malvazija odležana deset mjeseci u barriqueu); te dva pjenušca: Kontempo je pjenušac "zero dose" odnosno bez dodataka, dok je Luna napravljena kao "extra brut" pjenušac.

Osebujni pristup proizvodnji, kako sami vole reći, istarskih vina na francuski način, donio im je i lijepe uspjehe, iako su još vrlo mlada vinarija. Ranije berbe chardonnaya Belaigra osvajale su srebrne i zlatne medalje na porečkoj Vinistri te na sajmovima i ocjenjivanjima u Sloveniji i u Dubrovniku. Chardonnay Belaigra iz berbe 2015. osvojio je srebrnu medalju na Decanterovom ocjenjivanju u Londonu 2017. godine, a isti je uspjeh ponovio i ove godine s berbom iz 2016., koja je osvojila još i zlatnu
medalju na vinskom sajmu u Frankfurtu. Još su tri vina ove vinarije ovogodišnji dobitnici Decanterovih odličja: chardonnay Epicuria i pjenušac Kontempo dobili su brončanu, a malvazija Fugaz srebrnu medalju; dok je pjenušac Luna dobio Decanterovu broncu 2017. godine.

Odnedavno vinsku paletu vinarije Domaine Koquelicot krasi i jedno crveno vino: kupaža Nomad u kojoj su sljubljeni cabernet sauvignon, teran i merlot. Nije Nomad baš sasvim nova etiketa, ali prve serije bile su malobrojne, eksperimentalne, poslužile su tek da se Olivier i Jacqueline uvjere
je li sve ispalo kako su zamislili, pa se na tržištu ovo vino zapravo tek probija. Dosad su ga mogli piti
vinoljupci u Velikoj Britaniji, u Istri gosti konobe Vorichi, u Dalmaciji posjetitelji restorana Pelegrini, a
berba koja je trenutačno na tržištu, iz 2016. godine, punjena je u 850 boca, što je još uvijek malo. Ili bolje rečeno - ekskluzivno.

Formula se mijenja

"Oboje jako volimo teran, ali teško je napraviti teran koji će biti pitak i za vrućih ljetnih dana, i zato smo htjeli napraviti vino koje neće biti prejako, odnosno neće imati previše alkohola, već će biti lakše, i bliskije bordoškim kupažama koje također volimo. Zato smo zamislili vino koje će biti u bordoškom stilu, što daju cabernet sauvignon i merlot, ali koje će imati i istarski štih, što daje teran. Također nam je bio cilj da ovo vino ne odležava previše, odnosno da ne dobije previše tanina", objašnjava
Jacqueline Marovac razvoj zamisli o kupaži Nomad.

Kako vinarija Domaine Koquelicot nema vlastitih vinograda, grožđe za njihova vina kupuju od stalnih dobavljača iz okolice Bačve na Poreštini. Tamo su rasli i cabernet sauvignon, merlot i teran za njihov Nomad. Nakon standardne berbe sve su tri sorte odvojeno vinificirane, svako je od ta tri vina prošlo 7-10 dana maceracije, i nakon stabilizacije u studenom, isprobani su razni omjeri kako bi se pronašla idealna formula za Nomad. Iz godine u godinu ta se formula može i mijenjati. Recimo, Nomad iz
berbe 2016. sadrži 50 posto merlota, 30 posto cabernet sauvignona i 20 posto terana. U tom omjeru u studenom je dakle napravljena mješavina koja je spremljena na dvije godine odležavanja u barrique bačvama. Završna faza podrazumijeva dvomjesečno smirivanje u inox bačvi i zatim punjenje u boce.

Nomad iz berbe 2016. godine ima 13 posto alkohola, boja mu je "školski" rubinsko-crvena, na nosu odiše aromama višnje i duhana, a okus mu je zaokružen, ne previše taničan i dugo ostaje u ustima. Jacqueline i Olivier smatraju da bi se ovaj Nomad lijepo slagao uz jela s roštilja, posebno uz janjetinu, ali i sireve, kobasice, istarske suhe nareske. Prijao bi i uz paštu s tartufima, krumpire s češnjakom, biftek, tatarski biftek, a Jacqueline uz ovo vino preporučuje patku pripremljenu na confit način, lagano pirjanu u dubokoj masnoći. Kako u gostima često imaju i prijatelje koji ne piju bijelo vino, Nomad je odlično prošao i ispit sljubljivanja s ribom, kažu zato jer nije pretežak.

Dobar eksperiment

"Nomad je eksperiment koji se jako dobro ponio", kažu Jacqueline i Olivier, pa nakon što je ova
istarsko-bordoška kupaža ušla u standardnu vinsku paletu njihove vinarije s tendencijom povećanja broja boca, najavljuju novi pokus. Već iz predstojeće ovogodišnje berbe napravit će jednu "čistu" bordošku kupažu, dakle crveno vino isključivo od cabernet sauvignona i merlota. Kažu da žele imati obje kombinacije u svojoj ponudi, i istarsko-bordošku s teranom i tipično bordošku koja je naravno rasla na istarskom tlu, a u skoroj budućnosti poigrat će se s još nekim crvenim vinima.

Priči o Nomadu nedostaje još objašnjenje kako je to vino dobilo ime. Naime, kako je kupaža chardonnaya i malvazije Santa Chiara imenom posveta njihovoj kćeri Chiari Maji, Olivier i
Jacqueline složili su se da novu crnu kupažu posvete njezinom sinu iz prvog braka Demianu, koji živi u Čileu i s kojim se često nomadski selila po cijelome svijetu. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter