KAVA I ČAJ

Istraživanje: KOFEIN SMANJUJE POROĐAJNU TEŽINU DJETETA

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Trudnice koje konzumiraju kofein, bez obzira bilo to u kavi ili čaju, rađaju manju djecu od onih koje tijekom trudnoće od kofeina apstiniraju, pokazuje nova studija.

Znanstvenik sa Sveučilišta u Dublinu Ling-Wei Chen i njegovi kolege proučavali su 941 trudnicu u Irskoj, zemlji u kojoj se čaj pije češće od kave. Više od pola sudionica istraživanja pilo je čaj, a oko 40 posto kavu.

Ustanovili su da se na svakih 100 miligrama konzumiranog kofeina dnevno tijekom prvoga tromjesječja trudnoće porođajna težina djeteta u prosjeku smanjivala za 72 grama. Skraćivala se i gestacijska dob, duljina trudnoće i opseg glave novorođenčeta.

Žene koje su konzumirale najviše kofeina imale su na kraju djecu sa 170 grama manjom porođajnom težinom od onih koje su ga konzumirale najmanje, kaže se u studiji objavljenoj u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

Na rezultate studije nikakvu ulogu nije imao podatak o tomu dolazi li kofein iz kave ili čaja.

"Visok unos kofeina rezultirao je ograničenjem dotoka krvi u posteljicu što bi moglo imati utjecaja na rast ploda", objasnio je Chen.

Šalica od 12 unca (3,5 dcl) kuhane kave sadrži oko 200 mg kofeina. U čaju ga ima manje, oko 83 mg u šalici iste veličine.

Čini se da šira javnost nije svjesna toga da i čaj sadrži kofein, rekla je Catherine Phillips s istog sveučilišta. "Zato bi trudnice i to morale uzeti u obzir, posebice u zemljama u kojima je čaj dominantniji izvor kofeina".

Svjetska zdravstvena organizacija ženama preporučuje unos kofeina manji od 300 mg dnevno, a Američki savez ginekologa i opstetričara još i manje, 200 mg.

Ova studija pokazuje da je oboje, čini se, previše, ističe kalifornijski znanstvenik dr. De-Kun Li koji nije sudjelovao u istraživanju.

Te preporuke ionako treba shvatiti kao grube referentne točke. Biološki je nevjerojatno da je 300 mg riskantno, a 299 sigurno", rekao je.

"Moja poruka bi bila - što manje, to bolje. A ako možete potpuno bez kofeina - najbolje". (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater