RAZGOVOR:

DRAŽEN TURINA ŠAJETA Poznati kantautor uveličat će izvlačenje dobitnika NAGRADNE IGRE GLASA ISTRE U NEDJELJU U LIVADAMA


Pjesma "Moj Buzet" s novog albuma "Istronaut" još je jedna posveta Buzećanima i mom dragom Buzetu gdje smo u prosjeku najviše puta nastupili. Tu je i poveznica s tartufima i Livadama, gdje smo uvijek prisutni. Tartuf se, inače, pojavljuje u mom najvećem hitu "Party za ekipu", a pjesma "Nas četiri" također govori o Buzetu u kojem uvijek nađem nešto da ga mogu opjevati

       

Dražen Turina Šajeta nastupit će kao glazbeni gost na izvlačenju imena dobitnika nagradne igre Glasa Istre ove nedjelje u Livadama, a izvlačenje počinje u 14 sati na Danima Zigante tartufa. Šajeta u međuvremenu radi punom parom pa je osim novog albuma na red došla i jedna velika obljetnica.

"Črni" i "Beli" - "Istronaut"

- Novi album "Istronaut" objavljen je krajem prošle godine, no u ovoj turbulentnoj godini nisam se stigao baviti promocijom, pa je izašao samo na platformama poput Deezera i Spotifyja na kojima se glazba sluša uz pretplatu, ali uskoro će biti na YouTubeu, CD-u i svim ostalim medijima. "Istronaut" je objavljen u dva dijela - "Črni" i "Beli". Na njemu se nalazi 11 pjesama i morali smo ga podijeliti u bijeli i crni "podalbum" jer je vrlo raznolik. Crna strana tog albuma je više na književnom jeziku i to je rock, dok je na bijeloj strani više čakavština, ide sve do zabavne glazbe, ima i popa, a jedna pjesma je dječja. Album je možda najraznolikiji u Hrvatskoj od njenog osamostaljenja, a možda i u regionalnim okvirima. Proteže se, recimo, od kraut rocka, koji je stil nepoznat u širim okvirima, tako da ima čak i polke, ljetnih pjesama, a tu je i onaj klasični pop rock 'a la Šajeta'. Među pjesmama s kojima se publika možda susrela tu su "Tera" i "Proleteri", koje su obje bile na Čansonfestu.

Album je tematski raznolik pa se "Proleteri" bave krađama u socijalizmu koje su se protegnule u krađe koje imamo nakon socijalizma - jedna prava radnička pjesma o propalim firmama. Tu je i dječja pjesma o Opatiji koja je meni jako draga jer povezuje Beatlese i Opatiju, dvije moje velike ljubavi, a zove se "Opatijska cesta". Skužio sam da je zapravo album Beatlesa "Abbey Road" sniman na Opatijskoj cesti. Iskoristio sam igru riječi (abbey na engleskom znači opatija), a pjesma govori o Beatlesima, Opatiji i jednom noniću koji u slobodno vrijeme skuplja ploče. Pjesma "Istronaut" je kraut rock meditacija, elektronska skladba.

Bezglutenska pjesma

Izdvojio bih još dvije pjesme koje će sigurno uskoro doživjeti svoje uprizorenje kao video spotovi. To je "Bezglutenska pjesma" koja govori o čovjeku u krizi srednjih godina koji upada u sve ove zamke zdravog života. U ovoj pjesmi koristili smo recikliranu snimku "Aerobika" iz 1983. nedavno preminule glumice Milene Dravić. Pjesmu pjevam u duetu sa sugrađankom Martinom Majerle koja cijeli život pjeva prateće vokale na mojim pločama, a i nema koga sve nije pratila - od Olivera do Parnog valjka.

Pjesma "Moj Buzet" još je jedna posveta Buzećanima i mom dragom Buzetu gdje smo u prosjeku najviše puta nastupili. Tu je poveznica s tartufima i Livadama, gdje smo uvijek prisutni. Tartuf se pojavljuje u mom najvećem hitu "Party za ekipu", a i "Nas četiri" je pjesma koja govori o Buzetu u kojem uvijek nađem nešto da ga mogu opjevati. (Razgovarao Mladen RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter