Ljeto je vrijeme kada se tržnice bogato šarene od zrelog povrća i voća. Kod priprave idejama nema granica, bilo da je riječ o salatama od onih najprofanijih kombinacija od rajčice i krastavaca, u kombinaciji sa paprikom ili možda ona jednostavna ali prefina od pomidora volovsko srce s mozzarellom i bosiljkom, zelene lisnate ili sve do onih rafiniranih, poput salate od rokule i vrganja s limunovim dressingom, one od rokule, breskve i requeforta, mlake salate od mahuna s pestom od pistacija, mladog špinata s trešnjama, gorgonzolom i orasima, od lubenice s feta sirom, mentom, maslinovim uljem i bijelim balsamicom, koje idealno pašu uz dobro rashlađene mineralne malvazije ili pak rustikalna bogata panzanella pojačana slanim sardonima i kaparima uz čašu nekog dobro ukroćenog terana ili refoška.
Osim salata volimo i bogati ratatuille od poma, patliđana, tikvica a fina je i verzija sicilijanske caponate s dodatkom sultanina i finog octa od bijelog grožđa, zatim svakako pečeni cvjetovi tikvica ili carpaccio od mladog krumpira s mladim kozjim sirom potočarkom i pinjolima ili možda temupra od duguljastih pomidora šljivara , mlade artičoke u korici od sira, bruschetta s bobom, kremom od melancana i češnjaka ili namazom od skute, rokule i sušenih pomidora sve dobro začinjeno najboljim maslinovim uljem... dakle ponekad može i bez mesa, zar ne?
Kod priprave jela od povrća potrebna je dobra priprema, pažljivo sjeckanje i nadasve podosta strpljenja. Od rekvizita su u biti potrebni mali oštri nožić za čišćenje, još oštriji santoku, veći nož za rezanje i sjeckanje, dobra daska kao podloga te cjediljka za ispiranje. Međutim, ljudskoj inventivnosti nema granica kako bi olakšali ili pojednostavnili pojedine radnje rekao bi ingeniozni David Holcomb, vlasnik vrlo popularnog i već spominjanog američkog branda Chef'n koji svake godine na tržište izbaci nekoliko novih vrlo praktičnih kuhinjskih gadgeta. Za povrtno kuhinjsko veselje osmislio je zgodne škare za rezanje zelene salate, centrifugu za optimalno sušenje lisnatog povrća, vrlo praktičnu i oštru mandolinu za rezanje na ploške ili julienne, boćicu za spretno miksanje dressinga, cjedilo za limun, limetu, naranču, rezalicu za mahune, napravicu za spretno otkoštavanje trešanja ili maslina, piquer za vađenje peteljke iz jagode, cestere za agrume i četkicu za nježno čišćenje mladog povrća. (GI)