ART DANCE

ZBOG PANDEMIJE PLESNI TRENINZI "NA DALJINU" U tijeku pripreme za online svjetsko natjecanje

Ples je umjetnost koja potiče kreativnost i maštu, tijelom piše priču u jasnom ili apstraktnom obliku. Ples je svakako i sport, jer svaki plesač mora izvježbati tijelo do savršenstva, natječe se i ima taj kompetitivni karakter, kaže Tatjana Samuele Ban

| Autor: Erika FILIPLIĆ
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


Art Dance je plesni studio koji već punih 15 godina djeluje u Puli i Svetvičentu i danas broji desetak plesnih grupa. Poznat je i po brojnim priznanjima sa svjetskih natjecanja, čime Pulu promovira diljem svijeta.

Voditeljica plesnog studija Art Dance Tatjana Samuele Ban kaže da je situacija izazvana pandemijom uvelike utjecala na njihov rad.

- Cilj nam je da djeca osim socijalizacije i druženja imaju neku plesnu bazu koju kasnije mogu iskoristiti odlaskom na akademiju. Brojne moje učenice završile su plesnu akademiju i ostvarilee su daljnju karijeru. Iza nas je mnogo plesnih postignuća u raznim vrstama plesa i plesnih kategorija, tu su i brojni nastupi i putovanja. Nažalost, obljetnicu prošle godine nismo mogli proslaviti zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera, kaže Tatjana Samuele Ban, a uz nju plesne treninge vodi i Lena Habalija.

gggg

Uvođenje online treninga im je teško palo, i zbog nemogućnosti direktnih ispravaka, kao i izravne pomoći pri učenju koreografija, ali i objašnjavanja tehnike plesa.

- S obzirom na nemogućnost rada uživo i vođenja treninga u dvorani, uveli smo online treninge koji se izvode svakodnevno. Provodimo ih više-manje sa svim grupama osim s vrtićkom skupinom, jer su oni još mali da bi mogli pratiti treninge na takav način, budući da još nemaju dovoljno koncentracije, objašnjava Tatjana Samuele Ban.

Dodaje i da treninge koncipira na način da ih svi mogu pratiti, vodeći računa o tome da ipak nemaju svi kod kuće uvjete za vježbanje.

- Iako sam sama u dvorani i imam mjesta, prilagođavam plesne korake i "sužavam" prostor kako bih članovima Studija bilo lakše, jer oni plešu iz kuhinje, dnevne sobe, spavaće sobe, hodnika, toaleta… To su skučeni prostori. I po tome se vidi da imaju volju i želju za treniranjem i da ne odustaju tako lako. Osobno me cijela ova situacija žalosti, jer nije omogućeno da djeca mogu trenirati. To jako utječe na njihovo psihofizičko stanje. Nakon tri duga mjeseca započeli smo s treninzima na otvorenom, s time da nam je problem i to da u nekim grupama imamo plesače koji imaju školu u popodnevnim satima pa smo njima prilagodili online treninge, objašnjava Samuele Ban.

- Zadnjih mjesec, dva počela sam na njima primjećivati tugu, što kod djece ne volim vidjeti. To je već alarmantno! Kad te dijete svaki put na online treningu pita: 'Teta Tatjana kada se vraćamo u dvoranu?' Možda je za neke to beznačajna rečenica, ali kad se malo bolje razmisli, ta su djeca po cijele dane sjedila kod kuće i donedavno pratila online nastavu putem računala, bez ikakve fizičke aktivnosti na otvorenom. Trebalo je razmisliti i o tome kakve generacije i kakve bolesti ćemo imati kada to sve prođe. Već se sada vide neke negativne posljedice. Žalosna sam zbog djece jer smo mi starije generacije ipak nešto proživjeli u svijetu plesa, uvijek si mogao pronaći neku svoju automotivaciju, ali djeca danas to ne mogu, veli Tatjana Samuele Ban.

gggg

- Ako će to biti kao što je sada s fitness centrima gdje na 20 metara četvornih mora biti jedna osoba, ne znamo kako ćemo raditi, jer nemamo toliko veliku dvoranu. Iz tih razloga nadam se da će se ostvariti obećanje Grada da će nam ustupiti prostor u Društvenom centru Rojc koji čekamo više od godinu dana i jako nam je potreban. Prije pandemije nam je također bio potreban jer se broj grupa počeo povećavati, a idemo na brojna natjecanja i potrebno nam je i više termina kako bismo se što bolje pripremili za natjecanja. Sada nam je posebno potreban taj dodatan prostor jer ćemo morati izdvajati grupe. Čekamo da nam Grad to omogući, jer smatram da zbog naše djece i godina rada našeg Studija to zaslužujemo. U svom smo gradu organizirali četiri svjetska prvenstva u plesu, kao i IDF natjecanje koje je na svjetskoj razini, a na njemu su sudjelovali plesači iz raznih država svijeta, kaže Tatjana Samuele Ban.

- Trenutno se spremamo za još jedno svjetsko prvenstvo u plesu koje će biti online, a počinje 27. ožujka. Nas će predstavljati Petra Radolović i Sara Čitar. Svjesni smo da online natjecanje nije isto kao i uživo, nedostaju publika, navijači i suci, kao i žar i uzbuđenje natjecanja. Djeca koja imaju potencijala i viziju i kojima je isto svijet srušen ovako će imati barem malu motivaciju. Upravo je motivacija važna, zaključuje Tatjana Samuele Ban.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum