Još jedno Umagično ljeto

ZABAVA NA OTVORENOM Ipak održani "Umago summer", "Umago classica" te Ljetno kino

| Autor: Glas Istre

Što se kazališta tiče, ni ove godine ne nedostaje Zlatni lav - Međunarodni festival komornog teatra, a program Zlatnog lava traje sve do subote, 5. rujna

Unatoč posve drugačijoj godini s obzirom na ograničenja uzrokovanim koronavirusom, Umažanima i umaškim turistima Ustanova Festum tijekom srpnja i kolovoza gotovo svakodnevno organizirala je kulturno-zabavni program ne bi li se na području grada barem donekle zadržao optimizam, osmjesi na licima posjetitelja te unijelo veselje u ovo doba pridržavanja epidemioloških mjera. 

Afrički glazbenici

Raznovrsni ljetni program Umagičnog ljeta 2020. u Umagu je ugostio niz glazbenika iz Hrvatske, Italije, Njemačke pa čak i iz Gvineje Bisau te Zelenortskih otoka. U skladu s propisima i mjerama koje su obilježili ovu doista specifičnu 2020. godinu, od 1. srpnja pa sve do kraja kolovoza Umažanke i Umažani te ostali gosti mogli su uživati u raznolikom glazbenom i kulturnom repertoaru, za sve ukuse i generacije.

I ovogodišnje je izdanje Umagičnog ljeta nudilo tri paketa sadržaja, "Umago summer", "Umago classica" te "Ljetno kino". Tako su u okviru programa "Umago summer" gostovale brojne domaće snage poput benda Febra, klape Lungomare, Puhačkog orkestra "Naša sloga" Babići, vokalne skupine Istravaganti, a bili su tu i fantastični Soul Fingersi, najveća hrvatska diva glazbene estrade Radojka Šverko, Hele & Hutch, Stefano Hering & Dražen Petek, Sergio Pavat, Duo Gitaramezzo te mladi perspektivni pijanista David Tobias Bosch. U kolovozu je održana već pomalo tradicionalna baletna večer uz baletni spektakl "Don Quijote" kojeg potpisuje Plesni centar Carlotta Grisi i voditelj Nicolae Vasc, a potom je održan i dvodnevni program svjetskog festivala "7 Sois 7 Luas" koji je u Umag doveo glazbenike iz afričke Gvineje Bisau i Zelenortskih otoka.

Ljubitelji klasične glazbe mogli su uživati u donatorskom koncertu Ane Rucner te Mateja Meštrovića, u pratnji mlade domaće pijanistice Larise Rojnić. Župna je crkva ugostila i izvrsnog pijanistu Lovru Pogorelića, kvartet gitara "Apeiron" te mladog sugrađanina Leonarda Medicu Gregoriča i kolegu Andra Manzonija koji čine Cave Canem Morsu Duo. 

Filmovi i izložbe

Ponedjeljkom, kad god je vrijeme dozvoljavalo, Trg 1. svibnja pretvarao se u Ljetno kino s nizom popularnih filmova stranih produkcija, različitih žanrova. MMC galerija Grada Umaga ponudila je dvije izvrsne izložbe, "Litomimirkija" Marte Živičnjak te "Izazov oblika" Tee Bičić, a s galerijskim se programom nastavlja već u rujnu uz izložbu Umažanina Nevena Jurjaka-Merlo de Graia.

U ljetnoj sezoni Ustanova Festum se pobrinula da i ljubitelji kazališta budu zadovoljni. Naime, odgođena kazališna predstava-mjuzikl "Menopauza" iz ožujka, održana je u kolovozu, pod prekrasnim umaškim zvjezdanim nebom u Stella Marisu. Tako su već dugo očekivane Sanja Doležal, Salome, Karmela Vukov-Colić i Arijana Čulina očekivano nasmijale i uveselile brojnu umašku publiku te i same doživjele svojevrsnu premijeru ovog mjuzikla na otvorenom. Što se kazališta tiče, ni ove godine ne nedostaje Zlatni lav - Međunarodni festival komornog teatra, pod nazivom "Kazalište zvuka - radiofonsko dramsko kazalište", kojim je otkriven svijet radio-drame, kao simbol početaka svih današnjih suvremenih medija komunikacije. Ove godine, u posve drugačijem formatu s obzirom na okolnosti, na festivalskom je programu čak 37 radio-drama i ostalih radiofonijskih dramskih naslova iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije te Makedonije.

Program Zlatnog lava traje sve do subote, 5. rujna 2020. godine. Ustanova Festum nastavlja već najesen s bogatim kazališnim i kino programima, u skladu s naloženim propisima i mjerama. Tako će svi sugrađani već najesen uživati u potpuno novom ruhu umaške kino dvorane i u potpuno novom bogatom jesenskom programu. (G. I.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum