UMJETNIČKI DOGAĐAJ

VEČERAS U SAVIČENTI U LOŽI, KAŠTELU I NA PLACI: Svjetlom će intervenirati Luana Lojić, Goran Petercol i Silvo Šarić

| Autor: Zoran ANGELESKI
Pulska umjetnica Luana Lojić

Ovo je večer umjetničkih intervencija svjetlom u javnom prostoru, a riječ je site-specific intervencijama troje umjetnika - Luane Lojić, Gorana Petercola te Silva Šarića koje, osim medija svjetla kojim se bave, povezuje i grad rođenja, Pula

 

Večeras u Savičenti od 20 sati, u Loži, Kaštelu i na Placi organizira se večer umjetničkih intervencija svjetlom u javnom prostoru. U sklopu projekta "Nevidljiva Savičenta", događaj organizira vodnjanska Apoteka, a riječ je site-specific intervencijama troje umjetnika - Luane Lojić, Gorana Petercola te Silva Šarića koje, osim medija svjetla kojim se bave, povezuje i grad rođenja, Pula.

Međuprostori

Program je namijenjen svima i besplatan je, a kustosica programa je Branka Benčić.

Ovi se radovi, kaže Benčić, prepoznaju kao mjesta dodavanja ili oduzimanja svjetla, formirajući projekcije, međuprostore, refleksije, sjene, a predstavljaju umjetnička istraživanja mahom apstraktnih odrednica nekoliko elemenata - prostora, plohe, praznine, svjetlosti.

Kod Petercola i Šarića, dovedeno do apstrakcije, mjesto dodira svjetlosti i zida manifestira se kao bespredmetna ploha čiste svjetlosti. Radi se o tri kratkoročne site specific instalacije u kojima umjetnici koriste različite oblike rasvjetnih tijela i izvora svjetlosti u kreiranju dijaloga s arhitektonskom baštinom središta mjesta, privremeno osvjetljavajući plohe, fasade, markirajući pukotine zidova, ili fragmente prostora u neposrednom okruženju trga oko šterne, oko gradske lože ili Kaštela.

Luana Lojić rođena je 1991. u Puli. Bavi se primijenjenom biofilijom i internet nomadstvom. Od poezija za kamenje do živih instalacija, videa, filma, voice overa i live arta koji tematiziraju odnos čovjeka sa sustavima, percepcijama i materijalnostima što ga okružuju, u svom radu nastoji shvatiti prirodne procese izvan i unutar pojma osjetila. Dio je umjetničkih kolektiva Ljubavnice i M28. Diplomirala na odsjeku za nove medije ALU Zagreb.

Goran Petercol rođen je u Puli 1949. Studirao je na Pomorskom fakultetu, plovidbu brodovima trgovačke mornarice, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (1975.) te pohađao dvogodišnji studij u Majstorskoj radionici Hrvatske akademije, Zagreb (1978.). Kao likovni urednik radio je za enciklopedije i leksikone Leksikografskog zavoda u Zagrebu, a od 2007. do 2014. predavao na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci. Od 1975. godine izlaže radove fokusirane na procese, dosege, konvencije i subverzije konceptualnih struktura. Sa svjetlosnim instalacijama započeo je 1985. godine. Izlagao je u relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, muzejima i galerijama, na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Silvo Šarić rođen je 1965. godine u Puli. Diplomirao je skulpturu na Odsjeku za likovnu kulturu Pedagoškog fakulteta u Rijeci 1990. godine u klasi profesora Josipa Diminića. Od 1991. do 1998. godine, živio je i radio u Rimu. Kao dobitnik ArtsLink stipendije boravio je na studijskom boravku u New Yorku i Bostonu 1998. godine. Od 1998. zaposlen je pri Hrvatskom restauratorskom zavodu, a od 2008. do 2012. radio je kao vanjski suradnik na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Član je HDLU-a Istre. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (MSU Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, MMSU Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, MMC Luka Pula; Gradske galerije Osijek - galerija Waldinger.

Apoteka

Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost je umjetnička organizacija te ujedno i prostor za suvremenu umjetnost smještene u staroj gradskoj jezgri Vodnjana, u prostoru napuštene apoteke. Apoteka je mjesto gdje se njeguje i promiče suvremena vizualna umjetnost realizacijom programa različitog formata, otvorenog za različite umjetničke medije, pozicije i prakse, nizom privremenih sadržaja promjenjiva karaktera; mjesto susreta i razgovora, otvoreni poligon umjetničkog, kustoskog, programskog istraživanja.

Projekt Nevidljiva Savičenta, sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, provodi Općina Svetvinčenat u partnerstvu s udrugama civilnog društva: Šikuti Machineom, vodnjanskom Apotekom, Mediteranskim plesnim centrom (ZPA) i Povijesnom udrugom Kaštel. Pozivajući se na koncept 'prevođenje tradicije u suvremenu kulturu', partneri osmišljavaju i provode umjetničke programe koji oplemenjuju i obogaćuju postojeće kulturne sadržaje.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum