RIJEČ STRUČNJAKA

VEĆ VIĐEN BLEF: Povlačenje Facebooka iz EU-a nije realna opcija. Ovo je velika igra i pokazivanje zuba.

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Meta Platforms pokazuje zube kako bi izborila što bolju pregovaračku poziciju. Rješenje krize bit će kompromis, smatraju domaći stručnjaci od kojih je tportal.hr zatražio komentar.

Meta Platforms, tvrtka u čijem su vlasništvu Facebook, Instagram i WhatsApp, podigla je posljednjih dana prašinu najavom mogućeg povlačenja s tržišta Europske unije ako ne bude u mogućnosti nastaviti prenositi korisničke podatke u Sjedinjene Države.

Požurili su, doduše, naglasiti da nemaju želju povući se iz Europe, niti to planiraju. Ali kako je spomenuta najava navedena u službenom izvješću američkoj regulatornoj agenciji Securities and Exchange Commission, ipak ima određenu težinu.

Jesu li realne prijetnje o gašenju Facebooka i Instagrama na području EU-a? Kakve bi to posljedice moglo imati po tvrtke koje se oslanjaju na te platforme u poslovanju? Kakav rasplet možemo očekivati?

Evo što su nam o tome rekli domaći stručnjaci za digitalni marketing.

Specijalistica za digitalni marketing Kornelija Vukasović smatra da uopće nije realno očekivati povlačenje Facebooka i Instagrama s tržišta EU-a.

Podsjeća da su time već prijetili u drugoj polovici 2020. godine, i to zbog istog razloga.

'Pa evo, još su tu i još ih koristimo, iako naši podaci na tim platformama uopće nisu zaštićeni onako kako nalažu europski propisi', rekla je za tportal Vukasović.

Anela Kuburaš, direktorica za digitalnu strategiju i kreativu u tvrtki Bruketa&Žinić&Grey, podsjeća da Facebook u Europi ima 427 milijuna aktivnih korisnika mjesečno i ogroman broj zaposlenih.

'Kad bi u ovom trenutku odbacili Europu, vrijednost bi im se strmoglavila više nego nakon što su nedavno objavili kvartalno izvješće i izgubili 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti. To nije realna opcija', uvjerena je Kuburaš.

Meta trenutno ima dovoljno drugih problema, ali bi tim potezom otvorila prostor ambicioznim projektima poput TikToka, koji u Facebooku ionako nisu na vrijeme prepoznali kao ozbiljnu prijetnju.

'TikTok bi u slučaju povlačenja zasigurno preuzeo velik broj korisnika Facebooka i Instagrama, pa i postigao monopolski odnos u sferi takvih platformi', ocijenila je Kuburaš.

Ilija Brajković, partner u agenciji za digitalni i internetski marketing Kontra, vidi povlačenje Mete iz Europe kao moguć, ali ne i realan scenarij.

'Ovo je velika igra i pokazivanje zuba. Prijeti se velikim potezima, ali takvi potezi su poput bacanja atomske bombe.

Facebook se neće tek tako odreći tržišta na kojem uprihoduje milijarde, ali sigurno ni Uniji nije u interesu da izgubi takvu platformu.

Naravno, uvijek je moguće da se i jedni i drugi počnu inatiti i krenu do kraja sa svojom retorikom', rekao je Brajković.

Kad bi do radikalnog razvoja događaja i došlo, korisnici bi se prebacili na druge platforme, a njih bi slijedili oglašivači.

Za Metu bi, dodao je, to bilo ravno katastrofi, piše između ostalog tportal.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater