ALEN JANČIĆ, poznati riječki kuhar

U Japanu sam radio u restoranu s tri Michelinove zvjezdice, na "hlađenje" su me poslali samo zato što mi je žlica lupila o žlicu. ALI JE GERARD DEPARDIEU OBOŽAVAO MOJU TUNU

  Kulinarstvu se, ističe, najviše naučio sam, čitajući knjige i gledajući Youtube tutorijale. "Ribu sam, priznajem bez srama, naučio filetirati preko interneta. Korak po korak. Sad je priča skroz drugačija. Putujem, kupujem knjige, gledam po restoranima, učim od najboljih, pratim trendove, sezone, educiram se konstantno, kaže Jančić

| Autor: Ružica KORACA
Alen Jančić

Alen Jančić


Alen Jančić iz Rijeke poznati je hrvatski kuhar koji je svoj koncept fine dininga ovih dana predstavio u restoranu Velanera u Šišanu. Gosti su uživali u svakom zalogaju, a mi u razgovoru s njim.

- Moja želja da budem kuhar bila je jasna još od prvog razreda osnovne škole, kad su svi mislili da ću promijeniti mišljenje. Imao sam dara za crtanje i nagovarali su me da idem za grafičkog dizajnera, ali nije mi padalo na pamet. Dan danas promišljam samo o kuhanju i kako ga poboljšati. Na praksi sam porazbijao pinjate jer nisam htio prati suđe. Čuli su me i dali priliku, i nisu požalili, priča nam Alen.

Opatijska škola

Završio je srednju ugostiteljsku školu u Opatiji i kaže da su mu tamo svi profesori bili odlični. Stara garda kulinarstva. Profesorica Nevenka Čakarić dala mu je najveću paletu baznog znanja.

- Praksu sam odrađivao i nakon formalne prakse. Bio sam gladan znanja i vještina. Radio sam u restoranu Dopolavoro na Učki i kad su me stavili da perem suđe, oštro sam se pobunio. Čuli su me od tad sam stalno bio za roštiljem i štednjakom, priča nam Jančić.

Kulinarstvu se, ističe, najviše naučio sam, čitajući knjige i gledajući Youtube tutorijale.

- Ribu sam, priznajem bez srama, naučio filetirati preko interneta. Korak po korak. Sad je priča skroz drugačija. Putujem, kupujem knjige, gledam po restoranima, učim od najboljih, pratim trendove, sezone, educiram se konstantno, iskreno je rekao Jančić.

Kazao nam je kako kod nas Mediteran može uvijek biti na tanjuru, što je genijalno, a izmislili su Španjolci. Ipak, njegova edukacija nije ostala u Europi.

- Bio sam Japanu gdje sam naučio obradu ribe, što ovdje malo tko zna. Radio sam u Tokiju, u restoranu s tri Michelinove zvjezdice, gdje se osim klasične glazbe ništa ne smije čuti. Za test sam morao izrezati 20 kila jabuka na centimetar po komadu. Naravno da nisam uspio, bio sam blizu. Oni su ih na kraju izblendali, ali sam dobio priliku. Restoran je primao 24 gosta i imao 24 kuhara, a posao za tu godinu dobila su samo četiri kuhara, među kojima sam bio i ja. Sterilna kuhinja, nema razgovora, slušalice su u ušima i sluša se naredbe glavnog kuhara. Jednom mi je pala žlica, zapravo dotaknula drugu, pa sam poslan na "hlađenje" taj dan, kaže Jančić.  

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of