POZITIVA JE VAŽNA

TRUDNOĆA U DOBA PANDEMIJE: 5 načina kako se izboriti sa stresom i brigama!

| Autor: Glas Istre

Pandemija koronavirusa ima generalno negativan utjecaj na mentalno zdravlje većine svjetskog stanovništva. Nesigurna budućnost, strah od zaraze i neugodan osjećaj ograničenja kretanja i pratećih mjera koje svjetske vlade preuzimaju, izazivaju znatnu uznemirenost kod stanovništva. Kad su u pitanju stres i anksioznost, trudnice su pogotovo ranjiva kategorija.  

Trudnoća je vrijeme psihološke osjetljivosti i ranjivosti


Trudnoća je vrijeme visokih emocija, hormonalnih promjena i povišene psihološke osjetljivosti za svaku ženu. Određena količina briga i strahova se prirodno javlja tijekom trudnoće. Ipak, skoro svaka treća trudnica doživi osjećaje povišene anksioznosti. Trenutna situacija je naročito teška za trudnice. To se naročito odnosi na one koje su u odmakloj trudnoći, s mislima na predstojećem porodu.

Kako se izboriti sa stresom i anksioznosti u trudnoći?


U vremenu krize, naročito je važno biti pozitivan i ne dozvoliti negativnim emocijama da uzrokuju štetu i čine nas nezadovoljnim. Naposljetku, trudnoća je vrijeme najveće radosti, premda se ponekad ne čini tako.

Donosimo 5 načina kako se izboriti sa stresom i brigama u doba trudnoće.

5. Shvatite da niste sami                


Razmišljanje o tome je li normalno brinuti ili brinete li više nego drugi, stvara dodatni stres za organizam. To je nešto što trebamo izbjeći!

Vanredne su okolnosti, svijet je suočen s krizom, ne samo trudnice širom svijeta, nego i većina populacije brine. Znajte da niste sami. Nastojte se opustiti i smanjite količinu izloženosti negativnim vijestima.  

4. Napravite dva popisa


Napravite dva popisa u koje ćete upisati sve stvari koje vas brinu i uzrokuju stres. Jedan popis nazovite: "Stvari koje ne mogu promijeniti", drugi "Stvari koje mogu promijeniti".  

U popis "Stvari koje ne mogu promijeniti" napišite sve ono što ne ovisi o vama. Sve ono što vam izaziva stres, a na što ne možete utjecati, napišite po tezama i ostavite po strani. Čim to uradite, osjećat ćete se bolje. O onom na što ne možemo utjecati, nema smisla ni brinuti.

U popis "Stvari koje mogu promijeniti" napišite sve ono što ovisi o vama. Možda je to loše spavanje, nedovoljno dobra prehrana, nedostatak razgovora s ljudima koje volite i sl.

Fokusirajte se na drugi popis i ispravite sve stavke koje su u vašoj moći. Osjećat ćete se puno bolje!

3. Kreirajte mrežu potpore za sebe


Otvoreno dijelite svoje zabrinutosti s partnerom, roditeljima, članovima obitelji, prijateljima i svim ljudima koji su dio vašeg najužeg kruga.

Obzirom na krivu percepciju trudnoće kao vremena za isključivo pozitivne emocije, trudnice se često srame slobodno dijeliti svoje brige i stresove. To je nepotrebno. Oslobodite se, dijelite s drugima i dopustite sebi da primite njihovu potporu.

2. Zdrav san je okosnica psihološkog zdravlja


Brojne trudnice imaju probleme sa spavanjem, naročito u odmakloj trudnoći. Nekad su razlog za to anksiozne misli i brige, nekad samo tjelesne promjene – veća težina i beba u stomaku, zbog kojih može postati neudobno spavati u određenim položajima.

San nemojte uzimati zdravo za gotovo, nego položite naročitu pozornost da osigurate sebi dovoljno sati što kvalitetnijeg sna. Napravite raspored sna, uključujući i eventualne dnevne odmore i držite ga se. Pred spavanje izbjegavajte bilo kakve negativne podražaje. Uronite svjesno u zemlju snova i osjećat ćete se bolje svakim jutrom.

1. Posvetite se sebi i radite ono što volite


Bez obzira kakve su vam obveze ili kako vam izgleda dnevna rutina, nađite vrijeme da radite ono što volite. Okušajte se u hobijima o kojima ste uvijek maštali. Prošetajte po vrtu. Gledajte omiljene filmove i serije bez grižnje savjesti. Najbolji način da se izborite sa stresom i anksioznošću koje trudnoća može donijeti je da se posvetite sebi.

Bez obzira na sve što se događa oko vas, ono što se događa u vama je daleko važnije. Prigrlite ovo vrijeme kao posebno i posebno lijepo i dočekajte buduće majčinstvo u miru i zadovoljstvu.    

Izvor: https://free-to-live.com/dealing-with-pregnancy-anxiety/ 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini