ROVINJ

ŠTRIKA FERATA OLIVE OIL WINE WALK: U šest grupa sto hodača degustiralo istarske delicije

Među turistima izvan Hrvatske prednjačili su Austrijanci i Talijani, zatim Česi, a dvije su čaše na startu vinske avanture dočekale i bračni par koji je došao čak iz Amerike

| Autor: Glas Istre
rovinj - strika ferata walk

rovinj - strika ferata walk


Subotnje, premijerno izdanje Štrika Ferata Olive Oil Wine Walk u potpunosti je ispunilo očekivanja organizatora. Sukladno najavama, otvorenih 100 prijava popunilo se bez problema većinom domaćim ljubiteljima rekreacije te dobre hrane i vina. Među turistima izvan Hrvatske prednjačili su Austrijanci i Talijani, zatim Česi, a dvije su čaše na startu vinske avanture dočekale i bračni par koji je došao čak iz Amerike. Prva je grupa, od šest planiranih, krenula u 9.30 s prve postaje stare pruge Štrika Ferata uz vino Lunika.

Osam postaja

Vodiči su ih zatim vodili biciklističko-pješačkom stazom do imanja Dobrovca uz čije su vino degustirali proizvode Mirna Podravke, dobro znane pod imenom "Eva". U trećem vinogradu su svoje proizvode predstavili vinari Vivoda, maslinari Olea Magica i Alden bakalar. Valja napomenuti, da je sve grupe pratio harmonikaš s ciljem da manifestacija sudionicima ostane u još ljepšem sjećanju.

Negdje na pola vinske ture, Collis je pripremio degustaciju svojih vina i ekstra djevičanskih maslinovih ulja, dok su na petoj lokaciji u masliniku, svoja vina predstavili Herak i Smoljan.

Foto

Budući da je Istra osim vrhunskih vina i ekstra djevičanskih maslinovih ulja poznata i po odličnom pršutu, red je bio da svi sudionici guštaju poznati Buršićev pršut uz čašu Grota vina. Valja napomenuti da je na svakoj drugoj postaji sireve dostavila Vesna iz Loborike, uključujući i nedavno nagrađeni sir Pegula. Predzadnja postaja je ponijela titulu najveselije, jer su se na njoj objedinile čak tri grupe i napravile pravu štalu. Je li razlog bio gostujući DJ s prijenosnim zvučnikom ili fenomenalni pjenušac San Tommaso, ostaje nepoznati, ali planirani dolazak na osmu, ujedno i zadnju postaju, dobrano je kasnio.

"Štala" za kraj

Istovremeno je u ciljnoj ravnini trajao paralelni koncert gdje je ionako toplu atmosferu dodatno zagrijao Serđo Valić uz pomoć gospodina Banka.

Ovu savršenu vinsko-uljnu degustaciju točkom na "i" stavili su članovi udruge AgroRovinj koji su prezentirali pripremu prave istarske supe uživo na prijenosnom ognjišću s fenomenalnim pogledom na starogradsku jezgru Rovinja i zvonikom sv. Eufemije u pozadini. Svi su se gastronomadi složili kako je ovo premijerno izdanje u potpunosti ispunilo očekivanja te se već raspitivali za datum drugog izdanja kako bi mogli pozvati svoje prijatelje da i oni degustiraju izvorne istarske proizvode.

Pokrovitelji Štrika Ferata Olive Oil Wine Walk su Grad Rovinj, uz potporu TZ-a Rovinja te ogroman angažman svih vinara i uljara sudionika manifestacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater