SEZONSKO VOĆE U RAKIJI

SAD JE URA: Pripremimo liker od višanja ili oraha

| Autor: Jasna ORLIĆ

Krajnje je vrijeme za pripremu likera od višanja ili oraha omiljenog pića kojim dočekujemo goste. Pjesnik i poštar Dragan Gortan objavio je nedavno na svom faceu post: "Hvala ti na višnji, svevišnji." Pa iskoristimo ovo voće dok ga još ima svježeg.

Dva su osnovna načina pripreme likera u kućnoj radinosti.

Prema prvom voće se odmah prelije rakijom, šećerom i aromama, odloži na suncu 40 dana. Druga receptura nalaže da se prvo desetak dana voće pohrani u staklenku samo sa šećerom, pa nakon toga prelije rakijom. Orasi se u oba slučaja beru u drugoj polovici lipnja. Unutrašnjost plodova bi trebala biti još uvijek skoro bijela. Za litru rakije potrebno je od 16 do 18 oraha.

Operu se, izrežu na četiri dijela i poslože u staklenku zapremine dvije litre. Doda se neprskan limun izrezan na četiri dijela, korica cimeta, 400 grama šećera i prelije s litrom rakije. Staklenka se čvrsto zatvori i ostavi na sunčanom mjestu oko 40 dana . Nakon toga se procijedi, ostavi da se istaloži i zatim prelije u bocu. Od aroma se mogu koristiti i nekoliko zrna kave, klinčići, pelin…

Prema dubrovačkom tradicionalnom receptu koji sam dobila od Mile procedura je posve drugačija. Ubere se 13 oraha, izbode viljuškom, posloži u staklenku i pokrije s kilogramom šećera. Ostavi se 40 dana na suncu pokriveno tanjurićem s time da se protrese s vremena na vrijeme. Mogu se dodati arome, vanilija, cimet, zrna kave. Tek nakon 40 dana ili više umiješa se rakija, dobro zatvori i ostavi u smočnici do Božića. Zatim se procijedi, talog baci i može se nazdraviti novoj godini.

Slično se prema nekim receptima pripremaju i višnje. Kilogram i pol višanja s košticama u staklenki se pokrije s kilogramom šećera. Može se slagati i red šećera, red višanja. Poklopi se tanjurićem i ostavi na suncu dok se sav šećer ne rastopi i s vrha staklenke ne premjesti na dno, što je otprilike 10 dana. Zatim se pažljivo na ukupnu smjesu nalije litra rakije. Poželjna je lozovača. Staklenka se čvrsto zatvori i pohrani na tamno mjesto. Poslije tjedan dana može se piti tako dobiveni liker i višnje koristiti za kolače. Kada se liker potroši rakija se može nadoliti, ali sada na istu količinu višanja 3/4 litre rakije.

U liker od višanja mogu se dodati arome kao što su vanilij šećer, cimet, klinčići pa i đumbir. Višnjevac se također može napraviti i tako da se odmah u višnje i šećer ulije i rakija komovica isto kao i kod orahovca. Najbolje probati obje varijante pa usporediti rezultate. Za znati triba provati.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom