Na uskršnji ponedjeljak, donosimo vam vrlo jednostavan tradicionalni recept iz kontinentalne Hrvatske - šunku pečenu u kruhu.
Običaj je da se ovo jelo jede za uskršnji doručak, zajedno s kuhanim jajima, mladim lukom i hrenom. No, ovo je vrlo zasitno jelo, stoga ga možete servirati i za ručak, posebice ako ste se nakon Uskršnje gozbe zaželjeli jednostavnije i laganije hrane.
Ako šunku morate prethodno skuhati, napravite to dan prije pečenja u kruhu, kako bi se stigla u potpunosti ohladiti.
Sastojci:
Priprema:
Skuhajte šunku u većem loncu, tako da cijela bude prekrivena vodom.
Da bi šunka zadržala sočnost, kad skuhate šunku, ostavite šunku da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala.
Kad se šunka u potpunosti ohladi, izvadite je iz vode, ocijedite i dobro posušite ubrusom, a ako ima mrežicu, skinite ju.
Za tijesto - zagrijte mlijeko, dodajte šećer i kvasac, pa pustite odstoji 10ak minuta.
Za to vrijeme pripremite i pomiješajte u većoj posudi sve suhe sastojke.
Kad se kvasac uzdignuo, polako ga dodajte u brašno i ostale sastojke, dolijte ulje i umijesite dizano tijesto.
Ovo tijesto se treba mijesiti jako bar desetak minuta, jer će tada nakon pečenja biti rahlo i podatno - kad završite mijesiti, tijesto mora biti svilenkasto na dodit i glatke strukture.
Takvo tijesto nabrašnite sa svih strana i ostavite pokriveno na toplom mjestu da se digne i udvostruči volumen od 30 do 45 minuta.
Ohlađenu i posušenu šunku sa svih strana dobro premažite umućenim jajetom - to će šunku priljubiti za tijesto pri pečenju.
Kad se digne tijesto, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljajte u pravokutnik debljine oko 2 centimetra i na sredinu razvaljanog tijesta stavite kuhanu šunku koju ste prethodno sa svih strana dobro premazali umućenim jajetom.
Cijelu šunku omotajte tijestom sa svih strana, a spoj tijesta neka bude na dnu da se kod pečen jaka ne otvori.
Pleh u kojem ćete peći treba biti tek malo veći od dimenzija šunke u tijestu, da bi tijekom pečenja zadržala oblik.
Površinu tijesta izbodite štapićem pa premažite ostatkom umućenog jaja.
Ovako pripremljenu šunku pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ºC 20 minuta.
Izvadite iz pećnice, prekrijte alu folijom (ili poklopcem) i pecite još 35 minuta.
Pred sam kraj pečenja opet izvadite šunku, maknite foliju ili poklopac, pa zapecite do kraja da kruh dobije lijepu zlatnu koricu.
Pečenu šunku u kruhu ohladite umotanu u kuhinjsku krpu kako se kruhu korica ne bi previše stvrdnula.
Narežite na šnite i poslužite uz kuhana jaja, mladi luk i hren ili francusku salatu.
Dobar tek!