KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Uskršnji gastro klasik - šunka u kruhu

| Autor: Glas Istre

Na uskršnji ponedjeljak, donosimo vam vrlo jednostavan tradicionalni recept iz kontinentalne Hrvatske - šunku pečenu u kruhu.

Običaj je da se ovo jelo jede za uskršnji doručak, zajedno s kuhanim jajima, mladim lukom i hrenom. No, ovo je vrlo zasitno jelo, stoga ga možete servirati i za ručak, posebice ako ste se nakon Uskršnje gozbe zaželjeli jednostavnije i laganije hrane.

Ako šunku morate prethodno skuhati, napravite to dan prije pečenja u kruhu, kako bi se stigla u potpunosti ohladiti.

Sastojci:

  • 1 rolana šunka ili lopatica od cca 1,2 kg
  • 600 g glatkog brašna
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 2 žličice soli
  • 1 žlica šećera
  • 4 dcl toplog mlijeka
  • 1,5 dcl ulja
  • 1 jaje (za premazivanje)

Priprema:

Skuhajte šunku u većem loncu, tako da cijela bude prekrivena vodom.

Da bi šunka zadržala sočnost, kad skuhate šunku, ostavite šunku da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala.

Kad se šunka u potpunosti ohladi, izvadite je iz vode, ocijedite i dobro posušite ubrusom, a ako ima mrežicu, skinite ju.

Za tijesto - zagrijte mlijeko, dodajte šećer i kvasac, pa pustite odstoji 10ak minuta.

Za to vrijeme pripremite i pomiješajte u većoj posudi sve suhe sastojke.

Kad se kvasac uzdignuo, polako ga dodajte u brašno i ostale sastojke, dolijte ulje i umijesite dizano tijesto.

Ovo tijesto se treba mijesiti jako bar desetak minuta, jer će tada nakon pečenja biti rahlo i podatno - kad završite mijesiti, tijesto mora biti svilenkasto na dodit i glatke strukture.

Takvo tijesto nabrašnite sa svih strana i ostavite pokriveno na toplom mjestu da se digne i udvostruči volumen od 30 do 45 minuta.

Ohlađenu i posušenu šunku sa svih strana dobro premažite umućenim jajetom - to će šunku priljubiti za tijesto pri pečenju.

Kad se digne tijesto, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljajte u pravokutnik debljine oko 2 centimetra i na sredinu razvaljanog tijesta stavite kuhanu šunku koju ste prethodno sa svih strana dobro premazali umućenim jajetom.

Cijelu šunku omotajte tijestom sa svih strana, a spoj tijesta neka bude na dnu da se kod pečen jaka ne otvori.

Pleh u kojem ćete peći treba biti tek malo veći od dimenzija šunke u tijestu, da bi tijekom pečenja zadržala oblik.

Površinu tijesta izbodite štapićem pa premažite ostatkom umućenog jaja.

Ovako pripremljenu šunku pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ºC 20 minuta.

Izvadite iz pećnice, prekrijte alu folijom (ili poklopcem) i pecite još 35 minuta.

Pred sam kraj pečenja opet izvadite šunku, maknite foliju ili poklopac, pa zapecite do kraja da kruh dobije lijepu zlatnu koricu.

Pečenu šunku u kruhu ohladite umotanu u kuhinjsku krpu kako se kruhu korica ne bi previše stvrdnula.

Narežite na šnite i poslužite uz kuhana jaja, mladi luk i hren ili francusku salatu.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama