PORCULAN

Rafirman za najposebniji USKRŠNJI DORUČAK

| Autor: Larisa RADIN

Uskršnji je doručak, između ostalog, jedan od dobrih razloga koji opravdava investiciju nabavke posebno finog porculana. Kao zagovornica svakodnevnog užitka u svakom pogledu ne štedim na kvalitetnom mis en placeu, a za posebne prilike volimo postaviti stol s vanserijskim porculanom i dodacima s čime bi se svakako uvijek složili okorjeli tradicionalisti.

 

Kada je Michael Sieger u porculanskoj manufakturi Fuerstenberg za kolekcije s potpisom My China dao izraditi prva porculanska jaja u bijeloj, platinastoj i zlatnoj boji glatke i reljefne strukture i premda je početna ideja bila da se ona koriste ne samo kao svojevrsni "oklop" za serviranje toplih kuhanih jaja već i za posluživanje kavijara, školjaka, raznoraznih amuse bouche ili pašteta, ovi su otmjeni predmeti izvedeni u dvije dimenzije odmah zauzeli mjesta u našem izložbenom salonu. Nedugo nakon toga izašla su i nježno oslikana jaja na temu japanskog vrta, prvi je naručitelj jaja u ime grupacije za koju radi bio jedan od najboljih chefova na ovim prostorima koji osim vrhunskih kuharskih vještina i performansi posjeduje vrlo, vrlo istančan osjećaj za lijepo i neprikosnoven rafirman u prezentaciji općenito.

Siegerova su jaja vremenom doslovce koketirala na stolovima velikih chefova i ambicioznih privatnih klijenata i kolekcionara i Michael je prije nekoliko godina, ciljajući na poseban Uskršnji stol za nadolazeći Uskrs krajem siječnja tijekom najposjećenijeg pariškog salona predstavio i kolekciju prekrasnih šarenih porculanskih jaja koja su izložena u velikom stilu fascinirala osim kolekcionara i najrazmaženije buyere instituacija poput londonskog Thomas Goode ili Harrodsa. Na žalost ova je kolekcija proizvedena kao limitirana edicija ograničenog broja primjeraka i to upravo iz razloga jer su ovi predmeti vrlo ekscentrični i zahtjevni kod postavljanja stola te su poput posebne kolekcije božićnih porculanskih zvijezda, uglavnom namijenjena i predviđena za radosti Uskršnjeg doručka. U međuvremenu svake godine "rodi se" novo jaje sa posebnom dekoracijom kao pandan jednoj od kolekcija poput onog iz kolekcije za doručak Ciel Bleu , plavo nebo oslikano nježnim oblačićima ili Wunderkammer sa leptirima koja je osobno meni jedna od najdražih iz serije odabranih Siegerovih jaja. Dok dovršavam ove retke jedva čekam izvaditi Siegerova jaja iz ormara zajedno sa prigodnim porculanom te se radujem nadolazećem Uskršnjem doručku uz jaja, najbolju špaletu, šparoge, sireve te nakon toga ručak u najboljem društvu...


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum