APARTMAN SUPERHEROJA

PRAVA AVANTURA NA ODMORU: Ovo nije prenoćište, ovo je Batmanova pećina

| Autor: Lara BAGAR


Apartman je u potpunosti realiziran prema ideji vlasnika Marina Pamića koji je time izrazio svoju kreativnost. Ni sam Batman ga ne bi bolje uredio

 

Jeste li znali da Batman ima svoju pećinu u Puli? Baš tako. Koju minutu od Arene. Pa znaju superheroji što valja, zato i jesu super. A herojima samo najbolje, pa tako i smještaj. Želite li ostvariti svoje dječje snove i odmarati u ambijentu svoga junaka, e pa želja vam se može ostvariti u samom centru Pule gdje se nalazi Batmanov apartman, točnije Batmanova pećina - Batcave.

No, nije Bruce Wayne američki milioner i filantrop već Puljanin Marino Pamić vlasnik nekadašnjeg butika muške odjeće u Scaglierovoj ulici između Memo muzeja i Rock caffea. Znajući da je uz sunce i more, smještaj od neupitne važnosti, nije želio klasičan apartman sa četiri bijela zida i krevetom, već nešto potpuno drugačije od mase anemičnih apartmana koji danas prevladavaju na tržištu.

Joker u zatvoru

- Idejica je došla od jednog starog Batman stripa koji sam obožavao. Onda sam na ulici vidio jednog čovjeka s Batman majicom, pa drugog, pa trećeg… Kockice su se posložile. I sam prostor odgovara priči pošto ima tu kamenu voltu koja izgleda kao špilja, objašnjava nam vlasnik apartmana od 45 kvadrata u čije je uređenje uložio šest mjeseci samostalnog rada i rezultat je - očaravajući. Potvrđuju to i ocjene na booking.com i airbnbu - sve desetke.

Svaki detalj je pomno osmišljen. Sve je u ozračju Batmana i njegovog zaštitnog znaka. Iz butika je iskoristio vješalice i lutke koje su sada zaštitni znak apartmana - Batman i Joker. To znači da u apartmanu nikada nisi sam.

"Batman stoji u kutu i čuva leđa dok sjedite na kauču, a Joker je tamo gdje mu je i mjesto - u zatvoru, pokazuje Pamić prostor nekadašnjeg izloga dućana čije su rešetke savršeno poslužile kao dekor i zatvorski prostor za ovog stripovskog negativca. U slučaju da Joker nekoga plaši, tu je i roletna koje se spušta i prikriva ga. "A može se ući unutra pa vidjeti kako je to živjeti u zatvoru. Eto, to je i apartman sa zatvorom, šali se vlasnik. Na zidu crtež poznatog pulskog crtača policijskog inspektora Ivice Ovničevića u kojem se Batman nadvio nad Arenom kako bi spasio grad. Kad bi barem…šalimo se.

Šišmiša kao u priči

Apartman je u potpunosti realiziran prema ideji vlasnika koji je time izrazio svoju kreativnost. Ni sam Batman ga ne bi bolje uredio. Pored kreveta sefovi u obliku noćnog ormarića sa šiframa. "Kad je Batman u pitanju logično je da bude sef, a u apartmanu je potreban ormarić. Tako da je to 2 u 1", pokazuje nam sef. Na krevetu posteljina u obliku mreže. Iznad kreveta slika New Yorka u razbijenom zidu koju je sam osmislio s posebnim pločicama, okruženom led lampicama. Efekt moćan. Kao u filmu, posebice kada se ugasi efektna stropna rasvjeta. A šišmiša, kao u pravoj pećini, svugdje - na ogledalu, vješalicama, mikrovalnoj, čašama, bojleru, ključevima, pa čak i na ruteru. Šimiši, odnosno batmanov znak je i na boćicama s rakijom koje poklanja turistima kao uspomenu na odmor u Batcaveu. U prostoru tonovi Viteza tame - siva dominira, dok su detalji poput tepiha, jastuka, ručnika - žuti. Kuhinja je po mjeri u sivim tonovima. Batmanu bi se svidjelo. Na zidu efektan detalj sata u obliku vinyl ploče, a u zanimljivom otvoru pored stoji klisidra s crnim pijeskom koja označava da vrijeme na odmoru teče i treba ga što bolje iskoristiti kada ste u prostoru viteza tame. Za razonodu tu su Batman stripovi na njemačkom, engleskom a na velikoj televiziji mogu se i pogledati svi Batmanovi filmovi koji su u apartmanskoj ponudi na sticku. Budući da je souround u cijelom prostoru, zvukovi se mogu čuti čak i u kupatilu gdje su zvučnici. A kada se zamrači efekt je kao u pravoj špilji.

Od djece do staraca

Ovakav apartman logično privlači mlade ljude, no ispada da su gosti svih profila - od umirovljenika do obitelji.

"Batman je izašao 1939. godine i dan danas izlaze njegovi stripovi, serije i filmovi, a ove je godine najavljen film Joker, a 2021. trebao bi izaći novi Batman. Tako da je to svevremenski junak, stoga su i gosti svih dobnih skupina. Svatko želi biti heroj na jedan dan ili barem uživati sa svojim herojem koji dan, priča Marino dok Batman u pozadini pazi na nas. "Jedan 70-godišnji umirovljenik rekao mi je da ga cijeli život prati te da je na maškarama bio obučen u Jokera.   Kada roditeljima s malom djecom kažem da možda nije prikladan apartman jer bi se mogli uplašiti Jokera, oni kažu da upravo djeca insistiraju na njemu. Često se događa pri odlasku obitelji s djecom da ona budu toliko tužna što napuštaju apartman, jer to je njegov svijet, Batmanova pećina. Ima svega. Poput mladih zaljubljenih parova. U dva slučaja djevojke su iznenadile svog partnera koji je veliki Batman fan. Morate vidjeti tu sreću, kada obožavatelj uđe u to carstvo. To ozareno lice gosta je neprocjenjivo", priča Marino uz komentar da je to čak više od zarade, dodatno zadovoljstvo kada je gost tako zadovoljan.

Pećina u centru grada

Batmanovi fanovi dolaze iz cijelog svijeta, od ljudi iz filmske industrije do djece. Puno ima Amerikanaca. "Ovo je više od noćenja, to je iskustvo. Mnogi su došli u Pulu baš zbog tog apartmana.

Ovo nije prenoćište, ovo je avantura, doživljaj s odmorom, objašnjava nam Marino. A dojam je kao u pećini. Iako je u bučnom centru grada, zbog debljine zidova od 80 centimetara imate dojam da ste izlolirani, baš kao Batman u svojoj pećini, a samo ste 100 metara od pulskog amfiteatra ili korza.

"Gostu koji putuje svijetom i koji je prošao 50 smještaja ovakav će mu se urezati u pamćenje. Neće se sjetiti onih 49 sa četiri bijela zida i krevetom", zaključuje Marino. Smatra da turist osim Arene i šetnje starim gradom u Puli i nema preveliku ponudu te da bi se više trebale revitalizirati tvrđave u kojima bi se trebao dočarati štih starih vremena, jer ipak smo bili glavna austrougarska luka.

"Pošto je Pula grad filma, a imamo i zero strase turistima pokažem gdje mogu vidjeti mlade šišmiše u pećini. Tako da je čitava priča zaokružena" objašnjava nam Marino u pećini. Batman ima Batmobil, a Pula ima Batapartman.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum