uzbudljiva novost

NOVA VINSKA KREACIJA OBITELJI VISINTIN Veralda Ambra pravi je iskorak u svijet orange vina

Tržište je Ambra ugledala tek nakon 2,5 godine dozrijevanja, a predstavlja našu interpretaciju posebnog položaja Kaštanjari, čije smo specifičnosti htjeli sačuvati i dočarati u ozbiljnom i dugovječnom bijelom vinu, ističu iz ekološke vinarije Veralda, čiji su vlasnici supružnici Luciano Visintin i Marina Diminić Visintin

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Malvazija istarska neizostavan je dio istarskog identiteta pa je se često naziva i kraljicom istarskih podruma. Kao sorta velikih mogućnosti nepresušna je inspiracija brojnim vinarima. Tako su i supružnici Luciano Visintin i Marina Diminić Visintin, vlasnici vinarije Veralda smještene na brežuljku Kaštanjeri između Brtonigle i Buja, odlučili svoju ponudu vina obogatiti za ekspresivne i pikantne macerirane malvazije te orange vina, koja istarskoj malvaziji daju novo lice i uzbudljive mogućnosti za gastronomsko sljubljivanje.

Veralda Ambra ime je novog nektara u ponudi njihove vinarije. Karakterizira ga zlatno-žuta boja s jantarnim odsjajem, miris suhog voća - smokve i marelice, karamela i meda sa začinskim notama cimeta i korijandera - uz pun, mekan i zaokružen okus. Kao i za sva svoja druga vina, obitelj Visitin isprobavala je različite kombinacije okusa koji se dobro sljubljuju s Ambrom, pa došla do zaključka kako najviše pristaje uz strukturirana jela poput specijaliteta na bazi tartufa, foie grasa, juhe od šparoga, telećeg obraza s pireom od buče ili batat, te razna egzotična i vrlo pikantna jela, ali odlično ide i s bijelom čokoladom. 

Spontana fermentacija

- Ambra predstavlja klasičnu maceriranu, zrelu istarsku malvaziju, proizvedenu od odabranog grožđa iz najboljih terasiranih vinograda, ubranog u malo kasnijim rokovima kako bi dobila ozbiljniju strukturu u odnosu na svježu, ističu iz ekološke vinarije Veralda.

Napominju da je ovo vino pravi iskorak u svijet orange vina, proizvedeno biodinamičkim postupkom, bez dodanih sulfita, pri čemu su koristili autohtone kvasce za fermentaciju i neizostavan postupak maceracije koji je tipičan za proizvodnju crnih vina. U maceraciji kontakt s pokožicom grožđa omogućuje oslobađanje sastojaka, što vino čini mnogo složenijim i u nosu i u ustima. Autohtoni kvasci su cijenjeni jer su svojstveni određenom vinogradu odnosno lokaciji i pomažu kreiranju jedinstvenog okusa određenog terroira, otkriva obitelj Visintin.

- Naša orange vina su napravljena sa spontanom fermentacijom. Takva se vina brzo kvare, odnosno kada ih otvorite, morate ih popiti u roku od 3-4 sata jer oksidiraju, a bocu Ambre možete mjesec dana držati otvorenom i ništa joj se neće dogoditi, i dalje će održati eleganciju, voćnost i boju. Jako je dobra uspješnost, a i prodavanost tih narančastih vina, objašnjava Luciano Visintin.

Obiteljska tradicija vinogradarstva, koja je započela 1938. godine na desetak hektara zemljišta, danas je poznata diljem svijeta. Znalci kažu da Ambra obitelji Visitin ima ono nešto, a da je to tako potvrđuju i brojni vjerni obožavatelji ove elegantne, sofisticirane, aromatične vinske kreacije duboke jantarne boje. Vina Veralda tražena su i izvan granica Hrvatske, tržište se kontinuirano širi, a Ambra je nedavno osvojila i Norvežane te Šveđane. Prvi su je put napravili s berbom 2014., kada je trend orange vina tek započeo rasti, pa tako iz godine u godinu raste i proizvodnja Ambre u vinariji Veralda.

Priča o narančastim vinima počinje u vinogradu i nastavlja se razvijati kroz kreativne pristupe i njegu u podrumu kako bi mogla pobuditi pozitivne emocije koje se dugo pamte. 

Snažan potpis

- Tržište je Ambra ugledala tek nakon 2,5 godine dozrijevanja, a predstavlja našu interpretaciju posebnog položaja Kaštanjari, čije smo specifičnosti htjeli sačuvati i dočarati u ozbiljnom i dugovječnom bijelom vinu.

Veraldina Ambra 2018 nosi snažan potpis terroara i vinarije koja je posvećena izražavanju potencijala autohtonih sorata kroz kreiranje promišljenih i uzbudljivih vina. Orijentiranjem cijele proizvodnje ekološkim načelima, ulaganjem u nova znanja i konstantom težnjom za novim otkrićima i pristupima, Veralda svakodnevno ispunjava svoju misiju, a to je - kreiranje vina koja bude emocije i donose intenzivne okuse, vrhunsku kvalitetu i užitak koji traje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of