PJENUŠAVO VINO

VINARIJA VERALDA PREDSTAVILA PRVI HRVATSKI PÉT-NAT OD TERANA Proizveden je u ograničenoj količini

| Autor: Marcello ROSANDA
Luciano Visintin, alfa i omega vinarije Veralda (Snimio Milivoj Mijošek)

Luciano Visintin, alfa i omega vinarije Veralda (Snimio Milivoj Mijošek)


Nakon što smo prije dva mjeseca imali privilegiju biti sudionici premijere novog, jedinstvenog proizvoda vinarije Veralda iz Brtonigle, konačno je i tržište dobilo hit proizvod sezone, pét-nat od terana, koji je od danas dostupan i sada ga mogu kušati svi koji to žele. Nakon rosea i pjenušca od terana, Veralda je predstavila i prirodni pjenušac koji dolazi u ograničenim količinama. Može se naručiti u vinskim barovima, restoranima ili pak kupiti za doma. No kod ovog je pjenušca potrebno obratiti posebnu pozornost na ritual hlađenja i posluživanja.

Pét-nat metoda poznata je kao najstarija verzija pjenušavih vina, a koristila se još u 16. stoljeću na jugu Francuske. Pét-nat skraćenica je francuske fraze pétillant naturel, što u prijevodu znači prirodna pjenušavost. Oslanjajući se na tradiciju 16. stoljeća, Veralda, jedna od najvećih privatnih ekoloških vinarija u Hrvatskoj, u 2020. godini predstavila je i plasirala na tržište prvi Pét-nat napravljen od sorte teran.

veralda

Veraldin pét-nat od terana

Za razliku od šampanjaca i klasičnih pjenušaca koji nastaju kad bazno vino prolazi umjetno izazvanu drugu fermentaciju u boci, pétillants naturels rade se drevnom metodom tako da se vino tijekom prve fermentacije prebacuje u boce gdje dovršava svoju fermentaciju. Vino je, dakle, pjenušavo, ali na prirodan način. Pjenušava vina proizvedena ovom metodom simboliziraju težnju za povratkom prirodi, a upravo je to jedna od temeljnih vrijednosti Veralde, u potpunosti orijentirane na ekološku proizvodnju. Jednostavni, a opet inteligentni pristupi autohtonim sortama, put je vinarije Veralda do specifičnih okusa.

Pét-nat metoda se, u usporedbi s klasičnom, često opisuje kao autentičnija i zabavnija jer čuva primarne voćne arome fermentacije. Ipak, ona predstavlja puno više od eksperimenta. Naime, zahtijeva veliku preciznost i posvećenost, a vina proizvedena na ovaj način opravdano se mogu doživljavati istinskim vinima terroira.

- Kad je nešto posebno, to osjetimo od početka. Jedna od tih situacija se, u našem slučaju, poklopila baš jedne nedjelje u 19 sati. Krenuli smo raditi i bilo je - sada ili nikada. Ništa nam u tom trenutku nije bilo važnije, kaže vlasnik Veralde Luciano Visintin.

- Sretan sam što ovim vinom mogu s ljudima podijeliti svoju emociju nastajanja novih proizvoda. Sada konačno možete otkriti i ovu fazu koja je dosad bila pomalo skrivena od krajnjeg potrošača. Ovaj pét-nat uvod je u naš pjenušac Xtrian Brut i u njemu se najbolje vidi sva moć naše baze prije sekundarne fermentacije bez ikakvih korekcija, a njime našoj publici otvaramo neke skrivene kreacije iz podruma. U proizvodnji ovog vina stvar je bila u momentu. Trebali smo pratiti situaciju i čekati optimalni trenutak kada su šećeri u najboljem omjeru. Sretan sam da smo sortu teran afirmirali i ovim vinom, kaže Visintin.

Prvi hrvatski pét-nat od terana proizveden je u ograničenoj količini od samo 1.000 butelja, a upotpunjuje ga moderna etiketa na kojoj se krije matematički izraz. Prije otvaranja, savjetuje se da se boca rashladi na što nižoj temperaturi da bi se smanjio pritisak te nakon toga natoči pod kutom od 30 do 45 stupnjeva. Ovaj ritual posebno će se svidjeti vinskim profesionalcima, ali i mlađoj publici koja tek otkriva svijet pjenušaca i šampanjaca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini