FINI HRVATSKI PJENUŠAC S PLEŠIVICE

Nazdravimo u ponoć s Pavelom

| Autor: Emil PERDEC

Pavel je dobiven od 90 posto chardonnaya i deset posto plaveca žutog koji je stara plešivička sorta grožđa. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu dolazi do jako dobrog perlanja, a mjehurići su sitni, vrlo brzi i brojni

 

U ovo blagdansko vrijeme kada su nam stolovi puni raznih delicija teško je izabrati pravo vino koje će pasati uz svu tu silnu hranu. No, snađu se ljudi i u puno težim situacijama pa ne sumnjam da će se i ovaj put iznaći dobar odabir.

Sigurno je to da moramo imati nešto dobro pjenušavo za nazdraviti u ponoć kada je prijelaz u Novu godinu od koje uobičajeno očekujemo da bude bolja i veselija od one koja je prošla. Ovaj put odlučio sam predstaviti Vam fini hrvatski pjenušac s Plešivice. Ova vinska regija je u zadnjih 15 godina doživjela strelovit uzlet na hrvatskoj vinskoj sceni jer su vinari pametno iskoristili blizinu Zagreba kao velikog tržišta, a dobra je stvar da se na Plešivici polako uzdiže i gastronomija. Nažalost vinari na Plešivici nemaju velike vinograde, jer su parcele male te se nalaze na strminama i kosinama koje tvore krasne amfiteatralne položaje. Vinogradi se ovdje penju i do 400 m nadmorske visine i u većini su u vrlo povoljnim ekspozicijama, a prisutna je i raznolikost geoloških supstrata i tla koja su se na njima razvila. Najčešći supstrati su dolomiti, pontijski lapori i diluvijalne naslage, a na njima su se razvila slabo, umjereno i jako podzolirana smeđa tla, rendzine te mineralno-karbonatna tla. Na Plešivici vlada kontinentalna klima s izraženim mikroklimatskim obilježjima, pogoduje vinogradarstvu, jer se broj sunčanih sati penje i do 1.900 godišnje, dok oborina padne i do 1.076 mm godišnje.

Tri pjenušca

Obiteljska vinarija Šember smještena je u mjestu Donji Pavlovčani nedaleko Jastrebarskog te obrađuju oko sedam hektara vlastitog vinograda, ali surađuju i s nekolicinom dugogodišnjih kooperanata koji rade za njih. Trenutno na tržište plasiraju tri etikete pjenušaca, dok od mirnih vina imaju rajnski rizling, chardonnay i pinot crni. Godišnja proizvodnja kreće se oko 65.000 butelja od čega na pjenušava vina otpada 40.000, a na mirna vina 25.000. Tradicija vinarstva u obitelji Šember traje preko 100 godina, ali novija povijest datira od 1991. godine. Prvo su krenuli samo s mirnim vinima, a 1997. i s pjenušcima. U posao je uključena cijela obitelj, čak tri generacije, a glava obitelji je otac Zdenko, iako i sin Nikola polako preuzima sve veći dio obaveza.

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje Šemberova pjenušca Pavel koji je iz berbe 2016., a prva berba je bila 2013. Kao što sam i rekao, Šemberi na tržište plasiraju tri etikete pjenušaca, bijeli brut i rose brut te posebni pjenušac Pavel. Kako mi je objasnio mladi Nikola Šember, ovaj pjenušac je dobio ime po crkvici Svetoga Pavla koja se nalazi neposredno uz vinograde, a i mjesto gdje obitava vinarija nosi ime Donji Pavlovčani, pa stoga ime Pavel ima višestruko značenje.

Karakteristike

Pavel je dobiven od chardonnaya 90 posto i plaveca žutog 10 posto, koji je stara plešivička sorta grožđa. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, po točenju u čašu dolazi do jako dobrog perlanja, a mjehurići su sitni, vrlo brzi i brojni. Na prvo mirisanje javlja se korica kruha i svježe pečenog kroasana, potom i nota kvasaca na što se nadovezuje nota citrusa u obliku narančine kore i potom mala nota nektarine i manga. Dakle, mogu reći da je kompleksnost mirisa bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano s vrlo ugodnom svježinom i jako dobrom mineralnošću te srednjim tijelom. Vino je u dobrome balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa u ustima je poprilično dugačka. Vino je harmonično, dok mi se na aftertasteu javlja   se nota božićnog panetonea. Vino se lijepo pije i vrlo je ukusno, treba ga trošiti iako u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem nekoliko godina. Ovakav tip pjenušaca enogastronomski izvrsno paše uz topla predjela, a ja bih Pavela preporučio uz miješanu platu škampi sa žara uz malo miješanih školjki gdje ima kapesanti i dondola.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater