BRUXELLES

Na ocjenjivanju Concours Mondial de Bruxelles nagrađena i četiri istarska vina: ZLATNA MEDALJA MERLOTU FESTIGIA POREČKE AGROLAGUNE

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Istarska vina osvojila su četiri od šest hrvatskih medalja na godišnjem svjetskom ocjenjivanju vina Concours Mondial de Bruxelles, održanom u prvom tjednu rujna u češkom gradu Brnu. Među njima je jedinu hrvatsku zlatnu medalju zaslužio merlot Festigia 2016. porečke Agrolagune, a srebrnu je medalju ova tvrtka dobila i za svoju malvaziju Riserva Vižinada iz 2015. godine, odlične berbe koja još uvijek pobire najviša odličja na domaćim i svjetskim ocjenjivanjima.

Dvije srebrne medalje u Bruxellesu je osvojila vinarija Kozlović iz Momjana, za malvaziju Santa Lucia 2016. te za malvaziju Selekcija Kozlović iz 2017. godine.

Preostale dvije srebrne medalje za hrvatska vina otišla su u Kutjevo, graševini De Gotho 2018. te crnoj kupaži Maximo Nero iz 2016. godine.

Ovo je bilo već 27. izdanje vinskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles, a na njemu se natjecalo 8.500 vina iz 46 zemalja. Među ovogodišnjim je ocjenjivačima bilo i četvero hrvatskih sommeliera i vinskih stručnjaka: Ksenija Matić, Morana Petričević, Saša Špiranec i Siniša Lasan. Trodnevno ocjenjivanje provedeno je uz stroge sigurnosne odnosno epidemiološke mjere, a najviše su medalja osvojila vina iz Francuske, Španjolske, Italije i Portugala, dok su češka vina osvojila zavidnih 112 medalja. Dodijeljeno je i sedam šampionskih titula za najbolja bijela, crvena, rose, slatka, organska, pjenušava i barikirana vina, a uz očekivanu podjelu ovih najviših priznanja između Francuza, Talijana i Španjolaca, po jedan šampionski naslov osvojila su i vina iz Češke i Moldavije. Za dvanaest država proglašeni su i nacionalni šampioni, ali među njima nema Hrvatske, vjerojatno zbog premalog broja uzoraka. Naglasimo da se na ovom ocjenjivanju ne dodjeljuju brončane medalje, već su priznanja, po značaju, srebrne, zlatne i velike zlatne medalje, i šampioni kao najbolji od najboljih. Hrvatska vina se na ovom uglednom i prestižnom svjetskom vinskom natjecanju tek trebaju etablirati malo većom brojnošću, budući da svake godine osvajaju tek po nekoliko medalja, odnosno većina naših vinara koja se već navikla slati svoja vina na londonska ocjenjivanja Decantera i International Wine Challengea, na ovaj se vinski Mondial još nije "priključila".

Ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles utemeljeno je 1994. godine s ciljem povezivanja vinskog tržišta s proizvođačima najkvalitetnijih vina na svijetu, a među vinskim stručnjacima cijenjeno je i zbog toga što se svake godine održava u drugom mjestu. Prošle je godine ovo ocjenjivanje održano u švicarskom gradiću Aigle, a dogodine će mu domaćin biti kineski grad Ningxia.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of